Startpagina Covid 19

Europese Commissie steunt onder meer sierteelt en aardappelsector

De Europese Commissie komt met een nieuw steunpakket. Zo’n 80 miljoen euro komt eind april beschikbaar en kan onder meer worden gebruikt voor de private opslag van magere melkpoeder, boter en kaas maar ook vlees van runderen, schapen en geiten. Ook mogen bloemen en aardappelen uit de markt worden genomen.

Leestijd : 2 min

Eerder zei Eurocommissaris Janusz Wojciechowski dat er geen ruimte is voor extra geld. Het Europees Parlement, de lobby van een aantal lidstaten waaronder Frankrijk en Duitsland en druk vanuit de landbouw hebben nu het tij gekeerd. Het pakket van Wojciechowski moet nog door de Europese raad van landbouwministers worden goedgekeurd, maar het lijkt een formaliteit. Vanuit de raad werd al voor steun gepleit door een hele serie lidstaten.

De Commissie ziet ook dat overproductie dreigt, nu de horeca langdurig gesloten zijn en verwerkers door het coronavirus niet of niet volledig kunnen draaien. De Commissie geeft nu toestemming aan sectororganisaties in de melkveehouderij om bepaalde productiebeperkende afspraken te maken. Daarnaast staat de Commissie een opkoopregeling toe waarbij aardappelen en bloemen uit de markt worden genomen. Ook wordt private opslag mogelijk. De private opslag moet voor minimaal 2 tot 3 maanden en maximaal 5 tot 6 maanden zijn.

Wat betreft marktondersteunende programma’s voor de fruit- en groententeelt, wijnproductie, imkerij en olijfolieproductie belooft Wojciechowski dat de Commissie flexibiliteit zal tonen. Datzelfde geldt voor het EU-schoolprogramma waarbij melk, fruit en groenten worden verstrekt. Hoe dat concreet uitpakt, is nog niet duidelijk.

Wojciechowski: “de gevolgen van de coronacrisis laten zich toenemend voelen in de agri- en foodsector en daarom hebben we besloten snel tot actie te komen.” Hij wijst erop dat al eerder maatregelen zijn genomen, zoals minder controledruk bij het verstrekken van de directe betalingen en het verhogen van het plafond aan steun dat lidstaten aan boeren mogen verstrekken.

Boerenbond wil meer

Boerenbond is blij met de maatregelen maar vindt dat er nog steeds belangrijke lacunes, zoals het ontbreken van steun voor andere sectoren, zoals de sierteelt- en aardappelsector die zeer sterk en acuut getroffen zijn door de crisis. Meer is dus volgens Boerenbond nodig om cashflow te genereren op korte termijn en de liquiditeitspositie van deze bedrijven te versterken.

“We stellen vast dat de Europese maatregelen geen of weinig aandacht hebben voor de liquiditeitsproblemen van de bedrijven.”, concludeert Boerenbond voorzitter Sonja De Becker. “De Commissie kan de verantwoordelijkheid hiervoor niet louter op de lidstaten of sectoren afschuiven.” Er zijn hiervoor extra Europese budgetten nodig en Europa moet volgens Boerenbond mee zijn verantwoordelijkheid nemen als behoeder van de ééngemaakte markt en beheerder van het landbouwbeleid.

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken