Startpagina Covid 19

Vleestekorten dreigen in de VS, maar niet bij ons

In de VS kunnen door de coronacrisis over enkele weken tekorten aan vlees ontstaan. Een groot aantal slachterijen is gesloten of draait maar op halve kracht. Ook in Brazilië en Canada zijn slachterijen gesloten. Belgische slachterijen zeggen wel minder te produceren door vraaguitval maar verwachten geen tekorten.

Leestijd : 3 min

Door schade en schande is de ‘onze’ sector sanitair minder kwetsbaar, zo legt een woordvoerder van Westvlees uit met een verwijzing naar schandalen in het verleden. “In België zijn we streng en is echt iedereen in de industrie zich bewust van het belang van allerlei sanitaire voorzorgsmaatregelen, zoals het wassen van handen.” Gedelegeerd bestuurder Pascal De Clerck van runderslachthuis Adriaens ziet ook nog geen sluitingen. “Alles draait vooralsnog gewoon door.”

Bovendien genieten werknemers in België een betere sociale bescherming, waardoor ze bij ziekte eerder thuis blijven.

Door het wegvallen van de horeca in Europa en de bemoeilijkte export naar Azië zeggen diverse slachterijen wel onder de gewone capaciteit te draaien. Het sluiten van slachterijen is natuurlijk een probleem voor de achterliggende veehouderij.

In de VS is de situatie alvast anders, met een flink aantal sluitingen van slachterijen. De slachterijen worden niet gesloten omdat men vreest dat vlees uit ‘besmette’ slachterijen mensen ziek zal maken. Men is eerder niet in staat de gezondheid van haar werknemers en hun gezinnen te beschermen. De sluitingen komen in een tijd van krapte op de markt. China moet door de varkenspest meer vertrouwen op import. De sluitingen volgen bovendien op een periode waarin ook Amerikaanse slachterijen hun capaciteit terugschroefden vanwege de sluiting van vooral restaurants.

In de VS dreigen al duizenden veehouders direct in de problemen te komen omdat niemand de dieren meer ophaalt.

Grote spelers

Het gaat bij de Amerikaanse sluitingen niet om kleine spelers – ook de marktleiders worden getroffen. Een grote varkensslachterij van Tyson Foods in Iowa werd bijvoorbeeld gesloten nadat een groot aantal werknemers besmet bleken te zijn met het coronavirus. Smithfield Foods sloot een varkensslachterij in South-Dakota. JBS sloot haar runderslachterij in Colorado.

Smithfield Foods is wereldwijd de grootste varkensvleesproducent terwijl Tyson Foods en JBS de wereldmarkt voor rundvlees en kippenvlees domineren. Hormel Foods, een soort subtopper, sloot 2 kalkoenenslachterijen in Minnesota. Naast deze slachterijen, zijn er nog tientallen kleine slachterijen die de deuren sloten, meldt persbureau Reuters.

Vleestekorten mogelijk

Enkele slachterijen zijn heropend na grondige ontsmettingen. Vleesbedrijven in de VS zeggen dat op er op dit moment geen vleestekorten zijn, maar dat de situatie zeer beweeglijk is en het aanbod in supermarkten zal veranderen. Zo kan het zijn dat er tijdelijk minder varkensvlees is dan gewoon, maar wel wat meer rundvlees op kippenvlees. Maar: echte tekorten zijn wel degelijk mogelijk als slachterijen blijven uitvallen.

Een belangrijk probleem in de VS is dat veel werknemers van slachterijen geen kant op kunnen. Het zijn niet zelden mensen die vrij recent zijn geïmmigreerd, en die niet kunnen vertrouwen op een uitgebreide sociale zekerheid. Ook wanneer ze zich niet goed voelen, komen ze dus vaak toch naar het werk. Het is een probleem dat slachterijen onderkennen. Een deel, waaronder Cargill, betaalt nu bij ziekte toch wat door.

In de VS lopen vleesprijzen ondertussen op. In de groothandel lagen prijzen voor rundvlees nooit hoger dan nu. De prijs van varkensvlees nam toe met ruim 25%, een prijstoename die we niet meer hebben gezien sinds 2013.

Internationale problemen

In Brazilië - ‘s werelds grootste vleesexporteur - heeft JBS een pluimveeslachterij gesloten, maar het bedrijf benadrukt vele tientallen slachterijen in het land te bezitten. Brazilië is echter een land waar de vleessector regelmatig wordt getroffen door sanitaire problemen. De tweede grootste producent in Brazilië, Brasil Foods, heeft nog geen sluitingen afgekondigd. In Canada zijn enkele runderslachterijen gesloten.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken