Startpagina Paarden

Shetlandpony: Klein maar dapper, robuust met eigen karakter

Shetlandfokkerij ‘Van de Hutte’ uit Steeenokkerzeel is in 1984 gesticht onder het toeziend oog van eigenaar Gilbert Pira en bestaat uit een 30-tal pony’s tussen de 70 en de 82 cm. Doorheen de jaren is ‘Van de Hutte’ een vaste waarde geworden met een goede reputatie in de ponywereld. We hadden een gesprek met stichter Gilbert Pira (1958).

Leestijd : 2 min

De liefde voor de Shetland pony was er van kindsbeen af. Zijn vader die slager was, zag liever koeien dan pony’s grazen. Eens op eigen benen kocht Gilbert in 1982 zijn eerste pony. Fokkerij Van De Hutte was geboren. Waarom Shetland pony? Gilbert: “Klein maar dappere, robuuste pony met een eigen karakter, gladde vacht in de zomer en opgewolde beertjes in de winter. De emmer met voeding is hun grootste vriend, maar eens je hun vertrouwen hebt gekregen zijn het echte schatten.”

Momenteel lopen er 35 pony’s op de weiden, maar al vlug zullen de eerste veulens gespeend worden en vertrekken naar hun nieuwe thuis. “Scheiden doet lijden, maar we moeten ook denken aan de lange wintermaanden, want eten doen ze graag”, aldus Gilbert. Zijn hengsten krijgen ieder een zestal merries, die winter en zomer bij de hengsten blijven lopen: de beste manier en geen onnodig werk. Tot de leeftijd van drie jaar genieten zijn pony’s van de natuur en kunnen ze volledig uitgroeien. Vóór die leeftijd mogen ze niet gedekt wordn.

“Sinds vele jaren ben ik keurder. Niet altijd gemakkelijk, want iedereen vindt zijn pony de mooiste. Zelf breng ik maximum drie à vier pony’s voor op een wedstrijd. Ik ga voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit. De mooiste resultaten zijn de kampioenen met eigen gefokte pony’s op Belgische en op Europese wedstrijden (Engeland, Denemarken en Duitsland): kers op de taart. Een goede verzorging kost geld en de administratieve kosten lopen heel hoog op. Die kosten bedragen evenveel voor een kleine pony als voor een groter wedstrijdpaard. “Dit jaar was er opnieuw meer vraag naar pony’s en kunnen we terug uit de kosten komen”, benadrukt Gilbert. “Want alles bijhouden is onmogelijk. Hoewel het plezier en de vriendschap van de dieren onbetaalbaar is”, besluit hij.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken