Startpagina Paarden

Trekpaarden, Haflingers en Connemarapony’s op Sporkingshove

De liefde voor paarden zit er bij familie Van Landschoot uit Steenkerke-Veurne diep ingebakken. Hun bedrijf, Sporkingshove, werd al door verschillende generaties gerund: eerst door overgrootvader Lucien, dan door grootvader Marcel, vervolgens door vader Luc en nu runt dochter Heidy het bedrijf.

Leestijd : 4 min

De liefde voor paarden heeft Heidy letterlijk en figuurlijk met de paplepel meegekregen. Haar man, Danny De Boeck, afkomstig uit het Brabantse Mazenzele, heeft via Heidy ook al 23 jaar de microbe te pakken. Het is niet te verwonderen dat hun 3 kinderen, Sterre (13), Stinne (11) en Sten (6), eveneens paarden als hobby kiezen.

Zyla, de eerste Haflinger

Na de verkoop van het laatste trekpaard, werd 35 jaar geleden de eerste Haflinger, Zyla, een 4-jarige drachtige merrie, als kindvriendelijk paardje gekocht. Zo is de Haflingerfokkerij opgestart en nadien uitgegroeid. Er werd deelgenomen aan talrijke exterieurkeuringen waarop mooie prijzen werden behaald. Merries zoals Denise (Musketier), Bouwnty van de Haflingerhoeve (Magister), Lena (Liz Bergwind), Supra (Liz Stuart) hebben van Sporkingshove de huidige stal gemaakt.

Dekhengsten

De interesse voor het Belgische Trekpaard bleef sluimeren en in 2004 werd Pascal van de Varsselring gekocht, vosse zoon van Coen van de Rijkswegen. En het aantal trekpaarden groeide gestaag aan. Voor 2022 zijn er 3 hengsten beschikbaar: Roel van de Lindehoef (Lars van de Smidse), gekend als voormalig Nederlands kampioen; Déjà Vu van Waardzicht (Florian van ’t Rietenhof), moderne gelijnde hengst met zuiver beenwerk en de vosse Vic van de Delle Hoeve.

Bij de Haflingers staat Sterngold uit Sternwachter x Bella II ter dekking. Sterngold, een mooie sterk bewegende hengst met zijn makkelijk karakter, wordt ondertussen door de kinderen bereden. Verder is er nog de jonge aanwinst van vader Luc: Beaufort uit Blickfang, een hengst met een bovenlijn en met een uitdrukkingsvolle gedragen draf.

Trekpaardmerries

Zowel bij het trekpaard als bij de Connemarapony kiezen Danny en Heidy voor kleur. Zo is er de bruine Ninon du Moulin, drachtig van Roel van de Lindehoef; de bruine vierjarige Sterre van het Haflingerhof van Déjà Vu van Waardzicht en de zwarte Kelly van het Haflingerhof van Roel van de Lindehoef. Kinoa du Canteleu is drachtig van Gentil van de Vendoorn. Voor dit jaar worden er dus 4 trekpaardveulens verwacht.

Haflingermerries

“Na 35 jaar fokkerij hebben wij de rijkdom dat we van diverse nafok 3 tot zelfs 5 generaties kunnen tonen. Wij zijn daar terecht fier op”, aldus Heidy en Danny. Sinds 12 jaar huren zij een hengst om niet meer te moeten reizen. “Wanneer je gemiddeld 8 veulens per jaar fokt, kan je al snel zien in welke richting de hengst fokt. Vroeger werden de veulens verkocht, nu is dat minder zo en wordt er gekeken naar hoe de jeugd uitgroeit”, aldus Heidy. Dit jaar worden er hoofdzakelijk veulens verwacht van Liz Bergdorf, maar ook van Liz Stübenkonig en Liz Winningmood.

Paardenmelkerij

Zoals bij velen is de paardenmelkerij gestart na het tv-programma Schalkse Ruiters in 1997. Toen was de vraag groter dan het aanbod. De laatste 10 jaar neemt de vraag af en verdwijnen er veel paardenmelkerijen. Ook bij Danny en Heidy is er minder vraag. De algemene interesse in alternatieve melk blijft wel en om de kennis omtrent paardenmelk door te geven worden op regelmatige basis bedrijfsbezoeken georganiseerd.

Paardenmelk

Paardenmelk is een natuurlijk product: geen medicatie en zeker geen wondermiddel. Ze kan gedronken worden door mensen met koemelkallergie. Deze melk is nauw verwant met moedermelk en kan dus na de borstvoeding ook toegediend worden aan baby’s. “Onze eigen kinderen zijn opgevoed met paardenmelk”, vertelde Heidy. Door het hoge vitamine B-gehalte kan de melk iets voor vegetariërs betekenen. Paardenmelk is goed voor de huid en kan bij bepaalde huidaandoeningen een verzachtende en helende werking hebben. Een voordeel is ook dat ze licht verteerbaar is.

Connemara

Wat de Connemarapony betreft: het is in 2009 begonnen bij een eerder toevallige ontmoeting, waarna er 3 veulens uit Ierland werden geïmporteerd. “Het duurde even voor dit ras zich diep in ons hart nestelde, maar hun makkelijk karakter en hun veelbelovend talent op sportief gebied maakten dit eenvoudiger”, vertelden ons Heidy en Danny. Ondertussen staan er 6 merries op het hof. Ze zijn drachtig van de valkkleurige hengst Carraig Thunder. “Naast de veel voorkomende grijsschimmel hebben we ondertussen de kleuren bruin, blue eyes cream, palomino, valk en bruinschimmel in onze nafok”, aldus Danny. Ook hier wordt er foktechnisch naast exterieur geselecteerd op kleur en sportieve bekwaamheid. De selectie gebeurt op dezelfde manier als bij de Haflingers. Op 3-jarige leeftijd worden ze beleerd onder het zadel of in enkel- of dubbelspan. Op Sporkingshove wordt altijd eerst geluisterd naar de wensen van de koper en daarna gekeken welk paard het best zou passen qua karakter, voor welk doel enzomeer. Tot op heden lukt dit echt goed.

Herinneringen

De liefhebberij voor deelname aan exterieurkeuringen heeft plaatsgemaakt voor de kinderen. Zij rijden inmiddels voor de Landelijke Rijvereniging en nemen op regelmatige basis deel aan wedstrijden. Deze wedstrijden zijn unanieme gezinsuitstappen.

Danny en Heidy: “In de 8 jaar dat wij het roer hebben overgenomen op Sporkingshove, hebben we op de nationale Connemarakeuring de jeugdkampioene en reserve-jeugdkampioene geleverd vanuit onze eigen nafok. Daarnaast hebben we mooie herinneringen en contacten overgehouden na de verkoop van trekpaarden naar Kazachstan en China. En dan zijn er ook de eerste foutloze parcours van onze kinderen met de eigen gefokte Connemarapony’s.”

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken