Startpagina Varkens

Lukt rendabel soja telen voor verwerking tot varkensvoeder?

Soja is een belangrijke grondstof in varkensvoeders. Kun je biggen voederen met soja die hier wordt geteeld en verwerkt? Een West-Vlaamse varkenshouder testte het uit in samenwerking met Inagro.

Leestijd : 2 min

D roge sojabonen kunnen tot humane voeding of diervoeder verwerkt worden. Deze grondstof wordt vandaag door de in Vlaanderen gevestigde voedingsbedrijven en mengvoederfabrikanten geïmporteerd vanuit het buitenland. De importsoja vervangen door lokaal geteelde soja is een mogelijkheid die een varkenshouder, in samenspraak met Inagro, heeft uitgeprobeerd. Via een voederproef op het bedrijf werd uitgezocht of het economisch rendabel kan zijn om eigen soja te telen, toasten en verwerken in biggenvoeders.

Soja op het veld

Op het varkensbedrijf in Koekelare werd gestart met het vervangen van importsoja in het rantsoen door eigen teelt. Voor het in de vingers krijgen van de teelttechniek kon hij rekenen op ondersteuning door Inagro. Niet alleen de veldfase is pionierswerk in het geval van soja, ook de eerste verwerking na oogst. Inagro bracht de landbouwer in contact met een Franse loonwerker die beschikt over een mobiele installatie voor het toasten van eiwithoudende gewassen zoals soja en veldbonen. Deze korte maar hevige hittebehandeling maakt het eiwit bestendiger en verlengt de bewaartijd. Daarnaast verlaagt de toasting het gehalte aan antinutritionele factoren van de sojabonen.

Soja in het voeder

Soja is een belangrijke eiwitbron voor varkens. Door de aanwezigheid van antinutritionele factoren (ANF) is een hittebehandeling noodzakelijk. De eiwitbron, met getoaste sojabonen, wordt vaak aangekocht. Dit product heeft echter een hoge kostprijs. Daarom wordt er dus geprobeerd om soja zelf te telen en te toasten.

In de voederproef werden 2 voeders vergeleken: biggenvoeder met een aangekochte eiwitbron en een biggenvoeder waarbij de eiwitbron vervangen werd door eigen geteelde en getoaste soja (20% in speenstarter, 14% in starter). De proef werd uitgevoerd bij gespeende biggen (speenleeftijd 28 dagen) gedurende 7 weken.

De productiegegevens van de biggen werden tijdens de voederproef met soja van nabij opgevolgd.
De productiegegevens van de biggen werden tijdens de voederproef met soja van nabij opgevolgd. - Foto: Bram Vervisch

Haalbare rendabiliteit

Uit deze proef kon geconcludeerd worden dat de biggen uit beide groepen een gelijkaardige voederconversie en groei vertoonden. Vanaf een opbrengst van minimum 2.250 kg droge sojabonen per ha kan het ook mogelijk zijn om aan dezelfde kostprijs per kg groei te komen als bij de groep met aangekochte eiwitbron. Op basis van deze gegevens kan het bij een hogere opbrengst dus rendabel zijn om eigen soja te verwerken in het biggenvoer.

Wanneer dus de opbrengstzekerheid van soja toeneemt, wordt het op langere termijn voor meer varkenshouders interessant om soja als voedergrondstof te telen of aan te kopen bij een collega-akkerbouwer.

Bram Vervisch, Inagro

 

Dit onderzoek maakt deel uit van het demonstratieproject ‘Bouwstenen voor de Vlaamse sojateelt en -keten’.

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken