Startpagina Edito

Edito: terug fysieke proefveldbezoeken na Covid-19

Vorige week gingen er na een pauze van 2 jaar, omwille van de coronacrisis, terug fysieke proefveldbezoeken door. Dit was onder andere het geval aan de Pibo-campus in Tongeren en aan het proefplatform van het departement Landbouw in Bertem. Eindelijk kunnen we terug van elkaar bijleren in het veld.

Leestijd : 2 min

Om de voorlichting in de landbouwsector op te vangen in coronatijden, trad al snel de mogelijkheid van webinars op. Deze formule heeft de voorbije 2 jaar duidelijk gewerkt. Fysieke proefveldbezoeken waren er maar heel beperkt en dan nog in kleine groep. Meestal met mondmasker op. Is dit voorgoed voltooid verleden tijd? Hopelijk wel. In Tongeren en Bertem ging het er vorige week alvast anders aan toe, terug op de ouderwetse, gezellige manier.

De organisatoren van voornoemde proefveldbezoeken schakelden de vorige jaren noodgedwongen over op video-opnames om ze later tijdens een webinar uit te zenden, maar dat was nu niet zo. Kostprijstechnisch en organisatorisch was dat best begrijpelijk. Alleen wie er niet bij kon zijn, heeft het nu ook echt gemist: geen kans meer om het vertraagd te herbekijken.

We zijn benieuwd wat de komende wintervergaderingen zullen brengen. Zullen die terug fysiek ter plaatse in een ontmoetingszaal kunnen doorgaan? Of gaan de besmettingscijfers terug de hoogte in en is afstand houden aangewezen? Schakelen we terug over op digitale ontmoetingen? Feit is dat de wintervergaderingen via webinar duidelijk gesmaakt werden. De maximale deelnemersaantallen die de softwaretoepassing aankan, werden meermaals gehaald. Laten we hopen dat organisatoren dit feit niet zomaar naast zich neerleggen, al levert een voordracht in een zaal een directe interactie met het publiek op. Zijn er mogelijkheden om hybride toepassingen op te zetten waarbij geïnteresseerden de vrije keuze hebben om ter plaatse te gaan of, wie dat wil, gemakkelijk vanachter zijn computer kan volgen? Het zal alvast de grootte van het bereikte publiek ten goede komen.

Voor het eerst sinds jaren trokken de proefveldbezoeken vorige week dergelijke bezoekersaantallen. Ligt het aan het feit dat we terug buiten mogen komen? Of aan de mogelijkheid om zich bij te scholen in het kader van de fytolicentie?

De vraag is wat aanwezigen allemaal hebben opgestoken, want zeker met vormingsmomenten die 3 uur duren, is het niet eenvoudig om alles te onthouden. De formules van de wandelvoordrachten zijn dan ook ideaal: tussen de velden of de teelten even een moment van verpozing. Tot slot helpt ook de vakpers om op de hoogte te zijn van het laatste landbouwnieuws.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

De stilte van Timmermans

Edito Niet enkel in Vlaanderen en Wallonië, maar ook in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Hongarije, Italië, Polen en Letland roeren de boeren zich. Vaak zijn nieuwe of aangekondigde nationale maatregelen ‘the drup’ die ‘the emmer’ doet overlopen. Als we kijken naar de fundamenten van het Europese boerenprotest, dan komen vaak de vrijhandelsakkoorden en de Green Deal naar boven.
Meer artikelen bekijken