Startpagina Bieten

Droogte treft suikerbietenoogst

De hittegolven en droogte in Europa zullen naar verwachting ook negatief uitpakken voor de oogst van suikerbieten. In verschillende Europese landen waarschuwen boeren voor lagere opbrengsten dan gemiddeld. Mogelijk raakt de productie van snoep en chocolade erdoor in de problemen, waarschuwen kenners.

Leestijd : 1 min

De suikerproductie in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zal komend seizoen in totaal 16,4 miljoen ton bedragen, ongeveer 1 miljoen ton minder dan een jaar eerder, schat handelsbedrijf Czarnikow. Dat betekent dat de regio misschien meer dan gewoonlijk suiker zal moeten importeren. Blijft de regen uit, dan kunnen de productievooruitzichten nog verder neerwaarts worden bijgesteld.

De prijzen voor witte suiker op de termijnmarkt in Londen zijn de afgelopen twee weken gestegen en liggen momenteel 8 procent onder het hoogste punt in vijf jaar dat in juni werd bereikt. Volgens kenners kunnen hogere prijzen betekenen dat er minder zal worden gekocht. Dat zou kunnen inhouden dat sommige snoep- en chocoladeproducenten hun productieniveaus gaan verlagen, zo klinkt het.

De bieten worden doorgaans vanaf de herfst geoogst. De teelt kan nog herstellen als het weer op korte termijn omslaat. Maar gelet op de voorspellingen lijkt dat scenario onwaarschijnlijk. Volgens boeren valt tegen de hitte en de droogte ook nauwelijks op te sproeien. Als bekend gaan ook andere gewassen zoals mais en zonnebloemen gebukt onder de hitte.

Belga

Lees ook in Bieten

Van op het veld tot in de fabriek de impact op het milieu verkleinen

Bieten De bieten- en suikersector denkt niet alleen na over economische kwesties, maar ook over zijn impact op het milieu. Zowel op het veld als in de fabriek zijn al veel inspanningen geleverd, maar die moeten gevolgd worden door verdere maatregelen om aan de verwachtingen van de samenleving en de politiek te voldoen. Van de wortel tot het suikerklontje zullen alle actoren de handen ineen moeten slaan, om ervoor te zorgen dat de praktijken van de toekomst goed scoren op het vlak van ecologische duurzaamheid.
Meer artikelen bekijken