Startpagina Paarden

Kampioenschap Shetland Pony

Op zondag 18 februari ll. was het kruim van de Shetlandfokkerij bijeen in manege Woutershof te Kuringen voor het nationaal kampioenschap.

Leestijd : 1 min

“Dit is voor elke Shetlandfokker het absolute hoogtepunt van het jaar”, benadrukte secretaris Jeannine De Vries. Voor elke eigenaar is een kampioenstitel een grote eer. Er namen 86 pony’s deel, duidelijk meer dan enkele jaren geleden. Toen waren het er een 60-tal. Er zit drive in de fokkerij. “Er worden meer veulens ingeschreven (+/- 350) en het aantal leden blijft stijgen,” vertelde de secretaris. Ons inziens zit het ook goed wat de sfeer onder de fokkers betreft.

We hebben geen negatieve geluiden opgevangen, integendeel. Iedereen kon zich vinden in het oordeel van de vijf juryleden. Dat voel je. Waarop let de jury? Gilbert Pira: “We letten op alles: hoofd , stand van de benen, rug, bewegingen, uitstraling, verzorging, alles telt.” Het gebeurt net zoals bij de grote paarden maar hier in het klein. “En is er handel? Fokker Jasper Van de Putte: “Niet zoveel maar toch. Veel pony’s veranderen van eigenaar. Die gaan bij elkaar shoppen om te zorgen voor nieuw bloed.” “Het is bij ons zoals bij alle paardenrassen: de beste kan je goed verkopen en met de mindere blijf je zitten”, vervolledigde de secretaris. Tof dat er vooruitgang is in de fokkerij en dat de nationale in die sfeer kon plaats vinden. Zowel bij de merries als bij de hengsten waren er vier kampioenen van wie we de foto publiceren.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken