Verbod op neonics ramp voor bieten
De 28 EU-lidstaten hebben vrijdag het licht op groen gezet voor een verbod op het gebruik van neonicotinoïden in de openlucht. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de Belgische bietentelers. Ons land onthield zich en wil een uitzondering vragen voor de teelt van bieten en cichorei.

De Europese Commissie is vrijdag een stap dichterbij gekomen bij een quasi totaalverbod op drie neonicotinoïden: clothianidine, imidaclopride en thiamethoxam. Dit zijn neurotoxische stoffen die het zenuwstelsel van insecten aantasten. Efsa stelt dat alle toepassingen in open lucht ofwel een risico kunnen zijn voor honingbijen, hommels of wilde bijen of dat er onvoldoende informatie is om deze risico’s uit te sluiten. Vandaar het voorstel tot een verbod. “Voor de Belgische markt wil dat zeggen dat er 26 producten zullen verdwijnen of waarvan het product-etiket sterk zal worden aangepast”, klinkt het bij Phytofar.
16 lidstaten voor
De lidstaten gaven vrijdag met gekwalificeerde meerderheid (minstens 16 van de 28 lidstaten, die zeker 65 procent van de bevolking vertegenwoordigen) groen licht. Ons land onthield zich: België was voorstander van een overgangsperiode voor onder meer de bietenteelt.
Ook Finland, Polen, Slovakije, Bulgarije, Kroatië, Letland en Litouwen stemden niet. Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Groot-Brittanië, Nederland, Oostenrijk, Zweden, Griekenland, Portugal, Ierland, Slovenië, Estland, Cyprus en Malta spraken zich uit voor het verbod, terwijl enkel Roemenië, Tsjechië, Hongarije en Denemarken tegen waren.
Enkel afgesloten serres
Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis kondigde vrijdag aan dat de stoffen enkel nog in afgesloten serres mogen worden gebruikt. De drie neonicotinoïden liggen al sinds 2013 onder vuur, nadat de Europese voedselautoriteit Efsa ze een negatieve evaluatie had gegeven.“Er was dus al een eerste ban van neonicotinoïden, behalve op serres, suikerbieten en cichorei”, klinkt het bij Phytofar.
In 2015 was de Efsa nog kritischer: de stoffen waren niet alleen gevaarlijk voor honingbijen, maar ook voor de wilde varianten. De Commissie volgde het Efsa-advies en stelde voor om de pesticiden te verbieden. "Bijen zijn altijd van cruciaal belang geweest voor mij, omdat het hier om biodiversiteit, voedselveiligheid en milieu gaat", zei Andriukaitis. Bij Phytofar begrijpen ze het niet.
Verbod gebaseerd op draft
Efsa baseerde het verbod op basis van het EU Bee guidance document. Wat een van de voornaamste struikelblokken is voor Agrofront en Phytofar, want het document is niet eens definitief goedgekeurd door de lidstaten. “De cijfers die in het document worden gebruikt zijn niet volgens de realiteit en zijn soms te strikt. Zo wordt er gesteld dat als 7 % of meer van de bijenkast fluctueert, er een probleem is. En dit terwijl er op natuurlijke wijze al een fluctuatie van 10 % kan zijn. Ten tweede is het zo dat bestuivers naar bloemen gaan. Bij bieten zijn er geen bloemen, dus eigenlijk is er niet eens een probleem.” Er wordt verwonderd gereageerd, want er is ook geen onderzoek uitgevoerd naar wat de impact van die beslissing kan zijn.
Bieten in de problemen
“
Terug naar bladbespuitingen?
Ducarme vraagt overgangsperiode