Startpagina Droogte

Geen versoepeling droogtemaatregelen, ondanks de regen

Ondanks de regenbuien van de afgelopen dagen blijven de droogtemaatregelen in Limburg en Oost-Vlaanderen onveranderd.

Leestijd : 2 min

Voor Oost-Vlaanderen kwam de droogtecommissie nog samen om de situatie te evalueren. Maar gezien de weersvoorspellingen beslissen provinciale deskundigen om de beperkingen op waterverbruik en vuur te handhaven. Oost-Vlaanderen blijft de provincie met de strengste restricties.

Zo blijft het verboden om tuinen, auto's, gevels en andere niet-essentiële zaken te besproeien, zowel met leiding- als met regen- of grondwater. Het oppompverbod voor onbevaarbare waterlopen blijft van kracht. Vuurwerk en kampvuren zijn verboden, roken in de omgeving van natuur ook. Het politiebesluit van 27 juli blijft dus van kracht.

De politiediensten volgen de situatie op, maar geven de voorkeur aan het sensibiliseren van de bevolking. Slechts in een handvol gevallen kwam het tot een proces-verbaal, waarbij de overtreder boetes riskeert tot 1.600 euro. Het gaat om bewoners die hun gazon besproeien en een boer die water gebruikte waar dat niet is toegelaten.

Zonder uitzonderlijke omstandigheden komt de droogtecommissie volgende week donderdag opnieuw samen.

Ook in Limburg blijven de maatregelen van kracht. "Alhoewel de hitte en droogteperiode momenteel van de baan zijn, verkeren we nog steeds in een staat van extreme droogte", laat gouverneur Herman Reynders (sp.a) vrijdag in een persbericht weten.

De hoeveelheid neerslag van de voorbije dagen is niet genoeg om de neerslagtekorten van de laatste maanden teniet te doen. De droge bodem kan het water immers onvoldoende absorberen, waardoor het grootste deel van de regen in de riolering terechtkomt en de grond te droog blijft.

Door de eerste buien kan de vegetatie wel bekomen, maar de kruinen en wortels blijven te droog. Daardoor kan een brand zich in de huidige omstandigheden razendsnel verspreiden. Het kampvuurverbod blijft dan ook van kracht tot tegenbericht. De recente regen zorgt er wel voor dat planten en gewassen niet extra besproeid moeten worden. Toch is er nog meer neerslag nodig om de reserves opnieuw aan te vullen. Daarnaast blijft het verspilverbod van leiding-, regen- en grondwater gelden.

Verder is er een recreatie- en captatieverbod in het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo. In beide kanalen zijn namelijk blauwalgen vastgesteld. Daardoor mag er geen water meer opgepompt worden en zijn recreatieactiviteiten waarbij men als mens of dier direct in contact met het water komt, verboden.

Belga

Lees ook in Droogte

Droogtecommissie stelt versoepeling oppompverbod voor

Akkerbouw De Droogtecommissie in Vlaanderen heeft voorgesteld om het verbod om water op te pompen uit onbevaarbare waterlopen, aan te houden. De captatieverboden op de bevaarbare waterwegen in het IJzerbekken en op de Moervaart kunnen wel op de schop, met uitzondering van de plaatsen waar er nog blauwalgen zijn.
Meer artikelen bekijken