Startpagina Bieten

Graanprijs in augustus weer gestegen, suiker omlaag

Mondiale graanprijzen zijn in augustus met 4% gestegen ten opzichte van juli. De suikerprijs daalde daarentegen met ruim 5% tot het laagste niveau in 10 jaar tijd. Dat blijkt uit de FAO Voedselprijsindex die de VN publiceert.

Leestijd : 2 min

De FAO Voedselprijsindex index geeft prijsbewegingen van alle belangrijke agrarische grondstoffen weer. Daarbij gelden de gemiddelde prijzen in de periode van 2002-2004 als referentie (=100). In augustus bleef de totale index waarin alle grondstoffen worden meegenomen met 167,7 punten zo goed als gelijk.

Granen hebben als spilgewas en hoofdbestanddeel van maaltijden de belangrijkste inbreng in de totale index. De specifieke graanindex kwam in augustus neer op 168,4 punten en dat is 4% meer dan in juli en 10% meer dan in augustus 2017. Tarweprijzen stegen met 8% maand-op-maand het meest.

Tarweprijzen stegen volgens de FAO vooral omdat minder exportvolume beschikbaar komt dan verwacht. Met name in Rusland en de EU vallen oogsten tegen. Internationale maïsprijzen stegen met 3% ten opzichte van juli, wat te verklaren valt uit de vertraagde verkopen in Argentinië en Brazilië. Boeren houden product vast in verwachting van betere prijzen.

Suiker

De suikerprijsindex daalde 5,4%. De suikermarkt zit al langer in een dip en nu blijkt de opleving in juni echt een stuiptrekking. In augustus daalde de suikerprijs volgens de analyse van de FAO vooral door de waardedaling van de Braziliaanse real en de Indiase roepie ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door de waardedaling kunnen Brazilië en India als grote exporteurs van suiker goedkoper de wereldmarkt op.

Zorgen over de suikerproductie in de EU maar ook India en Indonesië, boden geen soelaas.

Zuivel

De zuivelprijsindex kwam in augustus neer op 196,2 punten en dat is 1,5% minder dan een maand eerder. Mondiale zuivelprijzen zijn nu drie achtereenvolgende maanden gedaald. De prijs van kaas krabbelde een beetje op maar wat betreft boter, magere melkpoeder en vollemelkpoeder is sprake van opnieuw een prijsdip.

In deze tijd van de markt wordt relatief weinig zuivel internationaal verhandeld. In de EU en in Australië lijkt de zuivelproductie door aanhoudende droogte in de zomer tegen te vallen, maar daar staat tegenover dat Nieuw-Zeeland als topexporteur juist productieprognoses voor het seizoen 2018/2019 naar boven bijstelt.

Vlees

Prijzen van vlees zijn in augustus nauwelijks veranderd. De prijs van varkensvlees is wat gestegen terwijl de prijs van pluimveevlees en rundvlees is gedaald. Bij pluimveevlees speelt vooral dat de importvraag is afgenomen terwijl bij rundvlees vooral een groot Amerikaans aanbod de prijs drukt. De prijs van schapenvlees is voor de derde maand op rij aangetrokken. De vraag naar schapenvlees trekt aan net nu het aanbod vanuit Oceanië terugvalt.

De index voor plantaardige oliën is in augustus met 2,6% gedaald en ligt nu met 138,2 punten op het laagste niveau in 35 maanden tijd. Palmolie, soja en zonnebloemolie worden minder betaald terwijl voor koolzaad de situatie beter is.

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken