Startpagina Paarden

BWP plukt vruchten van prestatiegerichte fokkers

Het mocht buiten dan wel koud zijn, de in grote getale aanwezige fokkers vonden in de grote indoorhal van het Azelhof meer dan voldoende kwaliteit om het fokkerijhart aan te verwarmen. De tweede fase van de BWP-hengstenkeuring 2019 bewees nogmaals dat de kwaliteit van het Belgische springpaard op dit moment erg hoog ligt.

Leestijd : 4 min

Twee opvallende vaststellingen na de tweede fase van de BWP-hengstenkeuring, editie 2019. Eerst en vooral hebben de modellen van de aangeboden hengsten door de band genomen een positieve evolutie doorgemaakt. De aangeboden hengsten waren veelal modern en bloedgemaakt. Een tweede punt is dat topsport een cruciale rol blijft spelen. Waar hengsten met in de pedigree paarden die 1.60m springen of gesprongen hebben in het buitenland vaak de uitzondering zijn, zijn deze in België eerder de regel.

Denk bijvoorbeeld aan de topmerrie Qerly Chin, die haar stempel blijft drukken. Liefst drie van de in totaal 47 (33 BWP gefokt/14 niet-BWP gefokt) doorverwezen hengsten gaan terug op deze merrie en ze lieten alle drie een uitstekende indruk na. Het gaat om de moderne Qatar Ter Saleghem (Kannan x Vagabond de la Pomme), de exclusief gefokte en patent springende Que Alto van het Schaeck (Ugano Sitte x Diamant de Semilly) en de met een geweldig lichaamsgebruik gezegende Que Si Que Non van het Meulenhof (Herald III x Quidam de Revel).

Nog meer topbloed

Ook andere topmerries zonden hun (klein)zonen uit. Q’Chacco Blue van Essene bijvoorbeeld is een zeldzame zoon van Chacco Blue uit de halfzus van het GP-paard Extra van Essene (v. Diamant de Semilly). Deze hengst werd voorgesteld door Jeroen De Winter, maar werd tijdens de tweede fase voor twee derden verkocht aan de combinatie Nijhof/Van Den Oetelaar. Q’Chacco Blue imponeerde met zijn lichaamsgebruik en macht op de sprong.

Querido VG (v. Dominator 2000 Z) is dan weer de halfbroer van Jeroen De Winter’s toekomsttroef, de BWP-gekeurde Leandro VG (v. Gitano van Berkenbroeck). Het gaat om de fokkerij van Aloïs Van Gorp die grotendeels teruggaat op de Saygon-dochter Odessa. Verder komen uit deze lijn ook Hidalgo VG, Jupiter VG en Beat Mändli’s voormalige wereldtopper City Banking. De lijn van ’t Ruytershof is nog zo’n stam die weinig introductie behoeft. Quartz van ’t Ruytershof is de zoveelste getalenteerde telg uit het geslacht van onder meer Emerald en Diamanthina van ’t Ruytershof. De donkere vos is een zoon van Elvis Ter Putte uit Brillianthina van ’t Ruytershof. Zoals het de nakomelingen van de ondertussen legendarische Carthina Z betaamt, scheerde Quartz vooral hoge toppen met zijn vermogen en achterbeentechniek.

Ook Qartoon de Muze is een zoon van Elvis Ter Putte, maar dan uit de merrie Sara van het Parelshof. Deze Voltaire-dochter is eveneens de moeder van Don VHP Z en Carlos VHP,. In zijn manier van springen had deze Qartoon trouwens bijzonder veel weg van zijn eerstgenoemde halfbroer. Uit de stam van Wilfried Cerpentier, die al de 1.60m-paarden Baroness, Athletico, Iemke en Jarvis van d’Abelendreef voorbracht, werd Qwibus van d’Abelendreef nog voorgesteld, een zoon van Vigo d’Arsouilles.

BWP Top Stallion Auction

De BWP Top Stallion Auction werd mede dankzij die goedgefokte hengsten een voltreffer. Een van de bekendere fokkers uit West-Vlaanderen is wijlen André Braeckevelt. Uit een van zijn betere stammen werd de fraaie Quickly van ’t Zorgvliet voorgesteld (Flipper d’Elle x Skippy II), die ook op de sprong zijn pedigree alle eer aandeed. Op de BWP Top Stallion Auction werd deze Quickly verkocht aan Stoeterij Zangersheide voor €46.000.

De absolute topper op de BWP Top Stallion Auction komt ook al uit zo’n goed BWP-nest. Qatar van ’t Paradijs (v. Mosito van het Hellehof) gaat terug op de merrie Flamme des Empires. Het is de moederlijn van Jeunesse, Ultra-Top van ’t Paradijs, Venezia d’Ecaussinnes en de goedgekeurde hengsten Manchester en Oslo van ’t Paradijs. Voor liefst €162.000 verhuist de bijzonder vermogende en met veel lichaamsgebruik springende Qatar naar de stallen van Harrie en Victor Theeuwes.

De duurste niet-BWP hengst was de Hannoveraner Oak Grove’s Heartthrob, een van de laatste directe zonen van de legendarische Heartbreaker. Ook via zijn moederlijn stamt deze Heartthrob af van een aantal absolute sportpaarden. Zijn grootmoeder luistert naar de naam Rinnetou Z (v. Ramiro Z) en was uiteraard zelf in de sport actief met Piet Raijmakers. Ook Denis Lynchs voormalige krachtpatser All Star 5 (v. Argentinus) komt uit deze stam. €108.000 telde Stephan Conter van de Stephex Stables neer voor deze kleine kanjer, die op de sprong veel weg had van zijn vader dankzij zijn aalvlugge reflexen.

Onbekend is onbemind

Dat inzetten op prestatie heeft ook een keerzijde. Bij BWP is het veel moeilijker om een hengst goedgekeurd te krijgen uit een niet of nog niet zo prestatierijke lijn. De lat lijkt voor de hengsten in kwestie nog net iets hoger te liggen simpelweg omdat ze niet opvallen tussen al dat genetisch geweld. Uiteraard kijkt de jury ook naar het paard zelf en moet de aangeboden jonge hengst zelf goed genoeg zijn.

Opvallende vaststelling is ook dat de fokrichting dressuur eindelijk aan zijn opmars lijkt begonnen. De Belgen blijven springfokkers want er werden slechts twee BWP-gefokte hengsten doorverwezen naar de derde fase. Gelukkig deden onze noorderburen hun duit in het zakje met zes hengsten voor de derde fase. Dat brengt het totaal op acht, een voor BWP ongekend hoog cijfer. Lijkt de inhaalbeweging dan toch begonnen? BWP is ook in de springpaardenfokkerij immers groot geworden dankzij het importeren van het beste buitenlandse bloed.

Arnout Coppieters

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken