Startpagina Voor ons gezin

Voedselbanken kampen nog steeds met tekort aan basisproducten

De Voedselbanken kampen sinds oktober 2018 met een tekort aan basisproducten zoals melk, bloem, rijst en olijfolie. Ook nu blijft de situatie «uiterst precair», zegt Jef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken. Alles wordt wel in het werk gesteld om de tekorten zo snel mogelijk weg te werken. De verwachting is dat de situatie vanaf medio februari of begin maart «min of meer genormaliseerd» zal zijn.

Leestijd : 1 min

Het gaat om basisproducten die betaald worden met geld uit het Europees Fonds voor Voedselhulp (FEAD). Reden voor de vertraging bij de levering van die basisproducten was een probleem met de aanbestedingen. Europa heeft de regels voor die offertes veranderd, en het bleek dat ondernemingen die hadden ingetekend geen conforme offertes hadden ingediend. In het najaar van 2018 werd dan een nieuwe oproep gelanceerd, maar daardoor was «de continuïteit van het programma wel verbroken», aldus Piet Vanthemsche, sinds maart van vorig jaar voorzitter van de federatie.

De bevoegde overheidsdienst heeft in de tussentijd wel bijsturende maatregelen genomen, met onder meer een soort van ’overbruggingskrediet’ van 150.000 euro, maar op een jaarlijks budget van zowat 12,5 miljoen euro, was dat niet meer dan een «druppel op een hete plaat», stelt Jef Mottar. «Extra giften zijn momenteel meer dan welkom.» Een fiscaal aftrekbare gift van 40 euro is goed voor 470 maaltijden.

Belga

Lees ook in Voor ons gezin

Meer artikelen bekijken