Startpagina Paarden

Paardige winterperikelen

Buiten vriest het stenen uit de grond. De meeste kleine paardenhouders in landelijk Vlaanderen hebben geen overdekte rijbaan ter beschikking. Ook bevroren water is bij velen dagelijkse kost. Kortom, het is winter! Hoe loodst de hobbypaardenhouder zijn viervoeter hierdoor op een haalbare manier?

Leestijd : 4 min

A lle opwarmende weerberichten ten spijt was er voor Koning Winter blijkbaar geen houden meer aan. Samen met de eerste minuten meer daglicht, werd het ineens bitter koud. Daags voor de vorst toesloeg regende het pijpenstelen. Met als resultaat een uitloop die alles weg heeft van een bevroren maanlandschap (zie foto).

Door de winterse buien heeft de uitloop veel weg van een bevroren maanlandschap
Door de winterse buien heeft de uitloop veel weg van een bevroren maanlandschap

Geen enkele paardenvoet vaart daar wel bij. Paarden loslaten op dergelijke bodem is dan ook om ellende vragen, want peesblessures bij onverwachte bewegingen zijn immers nooit ver weg. Wie paarden aan huis heeft weet bovendien dat de viervoeter frisser oogt en dat ook is bij koud weer. Het is alsof hij dubbel zoveel zuurstof binnenkrijgt door zijn dampende, opengesperde neusgaten. De blik staat meer dan ooit op oneindig en het paard maakt zich zelfs een paar centimeter groter dan hij is. Er zit inderdaad vrij veel rek in onze machtige viervoeter bij winterweer. Het is dus oppassen geblazen met paardige overmoed veroorzaakt door winterse koude lucht.

Meer paarden op straat

Sinds de vrieskou zich als kwelgeest profileerde ziet men meer paarden op straat. Gelukkig gaat het meestal om ervaren ruiters, of zijn het ervaren ruiters die jonge ruitertjes begeleiden en het paard aan de hand leiden. De straat is in veel gevallen de enige uitweg, om een paard dat 24 uur op 24 op stal staat beweging te geven.

Wie een uitloop aan huis heeft, kan met het paard een halfuurtje per dag rondstappen aan de hand. Veel kleine paardenhouders trekken ook een paar keer per week met hun viervoeter naar een lokale manege. Wie een vlak stuk weiland bezit zonder diepe sporen kan hiervan eveneens gebruik maken voor een wandeling aan de hand. Het paard bevroren gras laten eten is absoluut af te raden. Hou er in elk geval rekening mee dat bevroren gras aardig glad kan zijn, voor uzelf en voor het paard.

Afdak met uitzicht

Ideaal is een afdak dat aan twee zijden open is (zie foto). Aangrenzend aan de stal is dit nog praktischer. Een afdak dat dubbel zo groot is als een doorsnee paardenbox, laat toe dat het paard er enkele uren per dag kan verblijven en dat hij er meer bewegingsvrijheid heeft dan in zijn box. Een afdak van 10 tot 15 m2 is ideaal voor een paard. Voorzie de viervoeter van water en hooi en parkeer hem daar gerust een halve dag. Verkwikt en dankbaar zal hij daarna naar zijn box terugkeren.

Een afdak met twee open zijden laat toe dat het paard uit de tocht blijft en van de zonnestralen geniet. Veel moderne prefab-paardenstallen zijn sinds enkele jaren verkrijgbaar met een kleine, aangebouwde uitloop per box. Een beetje ronddrentelen kan aldus, wetende dat de beperkte ruimte het paard geen grote kapriolen toelaat. Paarden die niet hoeven te werken geven trouwens toe aan een trager bioritme in de winter. Ze slapen en dommelen makkelijker weg dan in de zomer op de wei. Dergelijk buitenverblijf brengt hun volop frisse lucht, afleiding en meer beweging. Met een tevreden en gezonder paard tot gevolg.

Op stal

Voorzie de box van LED-verlichting. Als het paard door bar weer moet binnenblijven, gun hem dan de luxe van een verlichte stal. Nog paarden, noch mensen worden beter van een donker huis.

Kwalitatief ruwvoer is meer dan ooit belangrijk. Ruwvoer blijft de hoofdmoot van het menu van een vrijetijdspaard. Hooiruiven worden dikwijls argwanend bekeken, maar ze zorgen er bij een langer stalverblijf wel voor, dat het paard niet gaat spelen met zijn hooi. Alhoewel het stukken gezonder is dat een paard eet vanaf de grond, is een volle hooiruif een garantie dat het paard zelden zonder hooi op stal komt te staan. Grote hoeveelheden voeren vanaf de grond zorgt maar al te dikwijls voor ingetrapt hooi in het stalstrooisel. En dit is beneden de waardigheid van de edele viervoeter, want hij zal er niet meer van eten.

Een hooi net kan een ruif vervangen maar zorg er dan wel voor dat ze goed vastgemaakt is en hoog genoeg hangt.

Een rantsoen tegen de koude

Trakteer uw paard met een warme maaltijd per dag. In de handel zijn er gevitamineerde mengsels verkrijgbaar, waar u alleen water dient aan toe te voegen. Wat extra getoast lijnzaad en een lepeltje zout erbij is paardengastronomie ten top. Met een ruime portie verse voederwortelen als toespijs zal uw paard zich bijzonder in zijn element voelen. Voeder het paard geen voederwortelen die eerder bevroren zijn geweest. Let hier dus op bij de aankoop. Ervaren paardenhouders weten ook dat goed geweekte bietenpulp smakelijk is.

Las een extra voederbeurt in met alleen maar wortelen of een goed gereinigde voederbiet. Dit zorgt voor extra vocht in het spijsverteringsstelsel van het paard. Hou zorgvuldig de watertoevoer in het oog en aarzel niet een emmer lauw water in de lege etensbak te zetten voor de nacht. Ontdoe de emmer van zijn draaghendel. Als de emmer leeg is, is dit het eerste waar het paard zijn zinnen op botviert, met alle risico’s van dien. Met een beetje positivisme en gedeeld gesakker zien we aldus de langere dagen tegemoet en ons paard al evenzeer!

PP

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken