Paardige winterperikelen
Buiten vriest het stenen uit de grond. De meeste kleine paardenhouders in landelijk Vlaanderen hebben geen overdekte rijbaan ter beschikking. Ook bevroren water is bij velen dagelijkse kost. Kortom, het is winter! Hoe loodst de hobbypaardenhouder zijn viervoeter hierdoor op een haalbare manier?

A
Sinds de vrieskou zich als kwelgeest profileerde ziet men meer paarden op straat. Gelukkig gaat het meestal om ervaren ruiters, of zijn het ervaren ruiters die jonge ruitertjes begeleiden en het paard aan de hand leiden. De straat is in veel gevallen de enige uitweg, om een paard dat 24 uur op 24 op stal staat beweging te geven.
Wie een uitloop aan huis heeft, kan met het paard een halfuurtje per dag rondstappen aan de hand. Veel kleine paardenhouders trekken ook een paar keer per week met hun viervoeter naar een lokale manege. Wie een vlak stuk weiland bezit zonder diepe sporen kan hiervan eveneens gebruik maken voor een wandeling aan de hand. Het paard bevroren gras laten eten is absoluut af te raden. Hou er in elk geval rekening mee dat bevroren gras aardig glad kan zijn, voor uzelf en voor het paard.
Ideaal is een afdak dat aan twee zijden open is (zie foto). Aangrenzend aan de stal is dit nog praktischer. Een afdak dat dubbel zo groot is als een doorsnee paardenbox, laat toe dat het paard er enkele uren per dag kan verblijven en dat hij er meer bewegingsvrijheid heeft dan in zijn box. Een afdak van 10 tot 15 m2 is ideaal voor een paard. Voorzie de viervoeter van water en hooi en parkeer hem daar gerust een halve dag. Verkwikt en dankbaar zal hij daarna naar zijn box terugkeren.
Een afdak met twee open zijden laat toe dat het paard uit de tocht blijft en van de zonnestralen geniet. Veel moderne prefab-paardenstallen zijn sinds enkele jaren verkrijgbaar met een kleine, aangebouwde uitloop per box. Een beetje ronddrentelen kan aldus, wetende dat de beperkte ruimte het paard geen grote kapriolen toelaat. Paarden die niet hoeven te werken geven trouwens toe aan een trager bioritme in de winter. Ze slapen en dommelen makkelijker weg dan in de zomer op de wei. Dergelijk buitenverblijf brengt hun volop frisse lucht, afleiding en meer beweging. Met een tevreden en gezonder paard tot gevolg.
Trakteer uw paard met een warme maaltijd per dag. In de handel zijn er gevitamineerde mengsels verkrijgbaar, waar u alleen water dient aan toe te voegen. Wat extra getoast lijnzaad en een lepeltje zout erbij is paardengastronomie ten top. Met een ruime portie verse voederwortelen als toespijs zal uw paard zich bijzonder in zijn element voelen. Voeder het paard geen voederwortelen die eerder bevroren zijn geweest. Let hier dus op bij de aankoop. Ervaren paardenhouders weten ook dat goed geweekte bietenpulp smakelijk is.
Las een extra voederbeurt in met alleen maar wortelen of een goed gereinigde voederbiet. Dit zorgt voor extra vocht in het spijsverteringsstelsel van het paard. Hou zorgvuldig de watertoevoer in het oog en aarzel niet een emmer lauw water in de lege etensbak te zetten voor de nacht. Ontdoe de emmer van zijn draaghendel. Als de emmer leeg is, is dit het eerste waar het paard zijn zinnen op botviert, met alle risico’s van dien. Met een beetje positivisme en gedeeld gesakker zien we aldus de langere dagen tegemoet en ons paard al evenzeer!