ABS-voorzitter Hendrik Vandamme: ‘De grootste lasten voor de kleinste ‘vervuiler’ ’
Onterecht legt een deel van de klimaatbetogers de schuld van klimaatopwarming voor een groot deel bij de landbouw, betoogt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. De cijfers die worden genoemd, deugen vaak niet. Als de grootste lasten bij de kleinste vervuiler worden neergelegd, is het klimaat verder van huis.

In het Knack-artikel van Gaia (Knack 12 maart 2019) wordt 18% van de broeikasgasuitstoot gelegd bij de veehouderij. Die 18% komt uit een oude FAO-studie die lang achterhaald is en helemaal niet representatief is voor de Belgische veehouderij. Landbouw in België stoot 9% van de broeikasgassen uit volgens het recentste Milieurapport (MIRA). Dat is een daling van 20% t.o.v. 1990 en 8% t.o.v. 2000, die zich steeds doorzet door efficiëntiewinst en het implementeren van innovatieve technieken.
Emissies uit landbouw dalen
De veehouderij is ongeveer verant-woordelijk voor de helft van de totale emissie van de landbouw, maar ook die emissies zijn dalende. Ter vergelijking, de sectoren transport, huishoudens en industrie hebben respectievelijk een aandeel van 19, 14 en 27% in de Vlaamse broeikasgasemissie (MIRA 2018). Dit is allemaal een pak hoger dan de landbouw. In een aantal sectoren stijgt de emissie zelfs nog steeds .
Als je morgen stopt met de consumptie van vlees of andere producten vanuit de veehouderij zal je geen significante daling van de uitstoot zien. De eiwitten zullen vervangen worden door andere eiwitbronnen, plantaardige of kweekvlees, en dat veroorzaakt ook uitstoot. Bij de productie hiervan komen er ook reststromen vrij. Nu gaan heel wat voedingsreststromen naar de veevoeding. Een alternatieve verwerking zal ook bijkomende uitstoot van CO2 en methaan veroorzaken.
De realiteit gebiedt ook te zeggen dat er altijd een zekere vorm van emissie zal zijn bij voedselproductie. Dat was duizenden jaren geleden zo en dat zal morgen ook zo zijn. In tegenstelling tot andere sectoren is de landbouwsector wel altijd grotendeels circulair geweest. Op circulair vlak staat de landbouw (veel) verder dan velen denken. Ten opzichte van andere sectoren liggen we mijlenver voorop.
Nieuwe wetenschappelijke inzichten bevestigen keer op keer dat we nog stappen vooruit kunnen zetten. Het ILVO heeft bijvoorbeeld oplossingen klaar die op korte termijn toegepast zullen worden. De uitstoot van me
Van waar komt de focus op landbouw?
Times are changing
Maar wat met de boer zelf?
De gemiddelde landbouwer bestaat niet. Daarvoor is landbouw te divers. Het gevolg is dat geen enkele visie op landbouw van een actiegroep getuigt van realiteitsbesef. Nergens wordt er een duurzame toekomst voor de landbouwer en de duizenden werknemers in de agrovoedingsketen geschetst. Landbouwers zijn wel degelijk klimaatbewust en ondervinden er als eerste de voor- en nadelen van. Wij, landbouwers, weten ook, dat wij net zoals iedereen een tandje moeten bijsteken voor een beter klimaat, maar onze maatschappij moet er wel voor zorgen dat ze niet de tak afzaagt waar ze zelf opzit …
No farmers, No Food, No Future!