Startpagina Wetgeving

Al meer dan 35.000 everzwijnen afgemaakt in Wallonië

In het lopende jachtseizoen 2018-2019 zijn in het zuiden van het land al meer dan 35.000 everzwijnen afgemaakt. Dat zijn er 28 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en een absoluut record, blijkt uit cijfers die de Waals minister van Natuur en Bos, René Collin, bekendmaakte aan de kranten van Sudpresse.

Leestijd : 1 min

Dat er meer gejaagd wordt, heeft te maken met een te grote populatie everzwijnen, maar ook met de Afrikaanse varkenspest die in september 2018 werd vastgesteld in ons land. Het aantal afgemaakte everzwijnen zal uiteindelijk nog hoger liggen, want het jachtseizoen loopt nog tot eind juni. “De doelstelling was om dit jaar 30 procent meer everzwijnen te doden, en die doelstelling is dus bijna gehaald”, zegt de minister.

Hij wijst erop dat de jagers hun rol van ‘regulator’ van de everzwijnpopulatie ter harte hebben genomen. Maar tegelijk waarschuwt hij om de inspanningen voort te zetten. “De bedoeling is om op twee jaar, dus tegen 1 maart 2020, het aantal everzwijnen met de helft te verminderen.” In de zones waar de Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld, zou het dier zelfs volledig uitgeroeid moeten worden.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Onvrede over uitstel voor herziening Europese chemicaliënwetgeving

Wetgeving De Europese Commissie heeft dinsdag 18 oktober haar werkprogramma voor 2023 voorgesteld. De Commissie geeft hierin aan in het laatste kwartaal van volgend jaar een herziening van REACH , de verordening over alles wat met chemische stoffen te maken heeft, te willen voorstellen. Volgens critici dreigt dat uitstel de goedkeuring van een strengere wetgeving helemaal op de lange baan te schuiven.
Meer artikelen bekijken