Startpagina Edito

Edito: valse vrienden

Gaia riep met een advertentie de woede op zich van zowel Boerenbond en het ABS. Terecht, want de suggestie dat de Belgische veeteelt wat te maken heeft met de huidige pandemie, is vilein en verkeerd. Toch zouden we wellicht de volgende keer beter zwijgen.

Leestijd : 2 min

Gaia wil een vegetarische toekomst waarin de mens een louter plantaardig dieet aanhoudt. Voor de achterban van Gaia is onze wereld ongekend wreed, en zijn veel middelen geoorloofd om de status quo om te buigen naar hun ideaalbeeld.

Tegen hun ideaalbeeld valt heel veel in te brengen. De mensheid is altijd omnivoor geweest, gezondheidsexperts zien risico’s voor onze gezondheid en het ‘vijfde kwartier’ redt mensenlevens. Van varkens bijvoorbeeld wordt het varkensdarmslijm gebruikt voor het maken van een antibloedstollingsmiddel en met stoffen uit de alvleesklier wordt taaislijmziekte bestreden. Om van de varkensharten die mensenharten vervangen nog maar te zwijgen.

Dat Gaia naar een herbivorenmensheid streeft, betekent niet dat ze altijd ongelijk hebben. Hun argumenten, hun vaststellingen; misschien zijn we het zelfs moreel aan onszelf verplicht om ze steeds te onderzoeken en overwegen. Uiteindelijk is een goede behandeling van dieren, al is het maar omdat ze er vaak productiever van worden, voor de meeste boeren een erezaak.

Maar we mogen de einddoelen van Gaia en vergelijkbare organisaties ook niet vergeten. Omdat hun wensen zo ver van de realiteit staan, strijden ze niet altijd met open vizier. Dat bleek ook vorige week maar weer, toen Gaia duizenden euro’s uit bleek te geven aan het plaatsen van een suggestieve zo niet leugenachtige advertentie.

In de advertentie legt Gaia nét geen verband tussen de huidige coronapandemie en de veeteelt. Maar door een geschubd dier met als bijschrift “coronavirus” te plaatsen tussen onder meer een koe, varken en kip met de bordjes “gekkekoeienziekte”, “varkenspest” en “vogelpest”, is de suggestie dat het één wat met het ander te maken heeft, gemaakt. Wilde dieren plaatsen tussen vee is niet eerlijk, en dat weet Gaia ook.

Zoals ze vermoedelijk ook weten dat gekkekoeienziekte van diermeel kwam, dat niet meer gebruikt wordt en de verspreiding van varkenspest en vogelpest van everzwijnen en wilde vogels. Waar veel dieren in stallen zitten, gaat een virus vanzelfsprekend snel rond. Een virus zoals corona zal zonder preventie in grote, dichtbevolkte steden ook sneller rondgaan dan op het platteland.

Maar juist in onze ‘industriële veeteelt’ is de bioveiligheid verregaand gewaarborgd. Dat is wel anders in landen die wel snel in bevolking en dus voedingsbehoefte groeien, maar dit niet kunnen bijbenen qua sanitaire standaarden. Ik vermoed dat Gaia dit allemaal wel weet, maar met haar campagne kreeg wat het zocht: aandacht. De volgende keer zouden we misschien beter niet reageren. Ik heb er alvast ook genoeg van.

Jan Cees Bron

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken