Startpagina Edito

Edito: biosector een toonbeeld van ondernemerschap

De biologische sector groeit langzaam maar gestaag. Het is echter niet voor iedereen weggelegd. Hoe je ook denkt over de biologische principes, de sector is een mooi voorbeeld van ondernemerschap. Hopelijk begrijpt de overheid dat ondernemerschap in het algemeen eerder gestimuleerd dan beknot moet worden.

Leestijd : 2 min

Geen chemische gewasbescherming, geen kunstmest en geen veevoeder waarin transgene gewassen zijn verwerkt… het zijn maar enkele voorbeelden van eisen die gesteld worden aan bioboeren. Hoe je inhoudelijk ook denkt over de filosofie achter de biologische landbouw, bioboeren doen zichzelf echt wat aan. Zeker omschakelaars, die hun hele netwerk, manier van werken en een groot deel van hun machinepark moeten vergeten.

De biologische sector begon in de jaren ’60 als een piepkleine niche, maar is vandaag een vaste waarde in de supermarkt. Men bedacht vanuit een filosofie standaarden en creëerde uit het niets een markt. Een deel van de sector gaat nog een stap verder dan alleen de productiemethoden van het lastenboek. Ze zetten vaker dan gangbare boeren in op korte keten, en op verbreding door toerisme of een hoevewinkel.

In de verwerking troffen we bij het maken van het dossier een bedrijf dat van biologische plantaardige ingrediënten uit België vleesvervangers maakt. Slechts een kleine minderheid van de samenleving wil leven zonder of met minder vlees, maar het bedrijf maakte in elk geval scherpe keuzes. En het maken van scherpe keuzes, niet zonder risico maar doordacht, dat is waar ondernemerschap vaak op neerkomt. Vanzelfsprekend zijn ook in de gangbare sector talloze voorbeelden van ondernemerschap te vinden.

Ondernemerschap is alleen mogelijk als de overheid landbouwers de ruimte geeft keuzes te maken. Helaas zien we dat de overheid vaak de keuzevrijheid eerder beknot. Bijna 44% van de oppervlakte van het agrarisch gebied is op het gewestplan ingekleurd als landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Dat betekent in een enge interpretatie van bestuursrechters; dat bouwvergunningen van bedrijven worden vernietigd.

Europees lijkt het maakbaarheidsdenken ook terug van weggeweest. De Europese Commissie presenteerde recent plannen voor de Farm-to-Fork-strategie en haar Green Deal. In plaats van het uitspreken van waarden en principes, kiest men hierin vaak voor harde reductiedoelstellingen die niet of nauwelijks met de sector zijn besproken. Belangrijker: de impact van de doelen is onduidelijk, en flankerend beleid ontbreekt. Te hopen valt dat de overheid zich tijdig realiseert dat ver van de Brusselse burelen vele duizenden creatieve ondernemers rondlopen, die vaak meer en betere oplossingen bieden dan de bureaucratie.

Jan Cees Bron

Lees ook in Edito

De stilte van Timmermans

Edito Niet enkel in Vlaanderen en Wallonië, maar ook in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Hongarije, Italië, Polen en Letland roeren de boeren zich. Vaak zijn nieuwe of aangekondigde nationale maatregelen ‘the drup’ die ‘the emmer’ doet overlopen. Als we kijken naar de fundamenten van het Europese boerenprotest, dan komen vaak de vrijhandelsakkoorden en de Green Deal naar boven.
Meer artikelen bekijken