Startpagina Varkens

Met de historisch hoge energieprijzen wordt energiebesparing steeds belangrijker

De voorbije weken organiseerde Inagro enkele studieclubs voor de Young Farmers varkenshouderij. Dit is een groepje jonge varkenshouders die op geregelde tijdstippen samenkomt om sectorgerichte thema’s te bespreken en om kennis uit te wisselen met elkaar. Deze keer kwam het actuele thema energie aan bod.

Leestijd : 3 min

Pieter Vercruysse, onderzoeker energie en circulaire economie (Inagro), gaf een uiteenzetting over hoe je energie kunt besparen op het landbouwbedrijf en/of hoe je zelf energie kunt opwekken.

Hieronder kun je enkele voorbeelden terugvinden.

Besparen op energieverbruik

De goedkoopste energie is nog steeds degene die niet verbruikt wordt. Energiebesparing is en blijft de belangrijkste prioriteit. Om tot concrete actiepunten te komen, denken we allereerst aan de grootste verbruiksposten: verlichting, verwarming en ventilatie.

Verlichting: Maximalisatie van bruikbare energie uit verlichting kan gebeuren door tweejaarlijks alle lampen te reinigen. Wanneer men dit niet doet, gaat na 10 jaar 50% van de verlichtingssterkte verloren. Zonder reinigen zou men onterecht kunnen opteren voor zwaardere lampen of voor meer lampen. Wanneer de lampen uiteindelijk toch dienen vervangen te worden kiest men het best voor ledverlichting.

Ventilatie: Ook op het vlak van ventilatie zijn er heel wat mogelijkheden tot energiebesparing. Het gebruik van een frequentieregelaar in plaats van smoorkleppen kan vlot een energiebesparing van 25% opleveren. Wanneer we dit combineren met hoogrendementsmotoren bekomen we nog een grotere besparing.

Het leidingnet voor de ventilatie heeft ook zijn invloed op het verbruik. Ook hier is een periodieke reiniging zeker aan te bevelen. Let er ook op dat de luchtinlaten proper en stofvrij zijn.

Verwarming: Hier is het belangrijk om de klimaatcomputer iedere ronde in te stellen op het juiste aantal dieren. Per niet aanwezige big kost dit 1 euro en per niet aanwezig vleesvarken (110 kg) kost dit 6 euro. Ook worden de temperatuurvoelers het best periodiek gecontroleerd op goede werking en jaarlijks gekalibreerd. Wanneer de temperatuurvoeler 1 °C hoger meet dan de werkelijke staltemperatuur, wordt er al snel veel te veel geventileerd, met hogere verwarmings- en ventilatiekosten tot gevolg.

Wanneer je nog verder wil besparen, kan men ook nog denken aan het gebruik van een dimmersturing en/of afdekkappen voor de biggenlampen.

Zorgen voor eigen energieproductie

Naast besparen kan men als landbouwbedrijf natuurlijk ook zelf energie opwekken. Hiervoor kwamen de volgende items aan bod: warmtewisselaar, warmtepomp, zonnepanelen, kleine en middelgrote windturbines en pocketvergisting.

Naast besparen kan men als landbouwbedrijf natuurlijk ook zelf energie opwekken. bijvoorbeeld met een warmtepomp.
Naast besparen kan men als landbouwbedrijf natuurlijk ook zelf energie opwekken. bijvoorbeeld met een warmtepomp. - Foto: Enerpedia

Pieter Vercruysse beschreef enkele aandachtspunten en richtlijnen voor eigen energieproductie.

Steeds meer wordt er gekozen voor een oost-westoriëntatie bij het aanleggen van zonnepanelen. Zo kan je tijdens het grootste deel van de dag het zonlicht opvangen.

Bij een windmolen is de plaatsing nog belangrijker dan bij zonnepanelen om een optimaal rendement te garanderen. Denk hierbij aan de hellingsgraad van het terrein, voldoende vrije ruimte (meer dan 100-150m) in het west-zuidwesten enzovoort. Een kleine windmolen is vaak minder rendabel dan zonnepanelen, maar kan een mooie aanvulling betekenen op je jaarlijkse energieproductie.

Verder is ook pocketvergisting een te overwegen techniek voor het opwekken van energie.

Bij het verbruiken van meer dan 70.000 kWh op jaarbasis is het plaatsen van een middenspanningscabine een rendabele investering. Hiermee kan sterk bespaard worden op de distributie- en netkosten.

Tot slot werd nog stilgestaan bij het gebruik van batterijen. Wegens de steeds dynamischer elektriciteitstarieven is er zeker een toekomst weggelegd voor het bufferen van energie. Enerzijds zal het steeds belangrijker worden om verbruik op de dure piekmomenten te vermijden en anderzijds worden grote piekverbruiken steeds zwaarder afgestraft. Een batterij kan hiervoor een oplossing bieden.

Pieter Vercruysse, Enerpedia

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken