Startpagina Agribex

Belgisch trekpaard op Agribex

Op zondag 10 december 2017 vanaf 10 uur gaat tijdens Agribex op de Heizel de 123ste editie door van de nationale prijskamp van het Belgisch Trekpaard. 100 merries, 15 hengsten, 7 loten van drie merries zullen in paleis 1 het beste van zichzelf geven om met het mooiste resultaat huiswaarts te keren. De nationale prijskamp blijft zonder twijfel het absolute hoogtepunt van het jaar.

Leestijd : 3 min

Minder paarden

De nieuwe maatregel dat de merries pas vanaf 7 jaar mogen deelnemen aan het kampioenschap en de hengsten pas vanaf 6 jaar is bij de fokkers en liefhebbers niet in goede aarde gevallen. Die maatregel werd onlangs tijdens de algemene vergadering van het stamboek goedgekeurd. Op de laatste internationale prijskamp in IJzendijke zei de onlangs overleden Richard Van Doorselaere: “Ik kan er niet bij dat het bestuur deze maatregel genomen heeft. Voor wie met een goeie merrie van 4 of 5 of 6 jaar aan de nationale deelneemt, is na de overwinning in de categorie het deelnemen aan het kampioenschap de bekroning. Ge kunt u niet voorstellen wat dat voor een fokker betekent. En dat valt nu allemaal weg. Ik begrijp het niet”, besloot Richard. Ja, wij begrijpen het ook niet.

Paarden die reeds kampioen(e) waren mogen voortaan opnieuw deelnemen aan het kampioenschap. Voor zover ik me herinner is dat sinds de tweede wereldoorlog niet meer gebeurd. Eénmaal kampioen(e), altijd kampioen(e). Wie geklopt wordt, is een gebuisde kampioen(e). En waarom geen kans geven aan anderen om kampioen(e) ter worden? Ook deze maatregel begrijpen we niet.

Merries

Gewoonlijk zijn de reeksen voor de merries goed gevuld. Maar omwille van de nieuwe maatregel, zijn er enkele grote stallen die afhaken en niet naar Brussel komen. Maar niet getreurd. Er worden 100 merries verwacht en dat is al bij al een goede opkomst. Het wordt weer spannend. Want welke fokker droomt er niet van om met een kampioenmerrie de piste te verlaten. Deze keer met een oudere merrie (vanaf 7 jaar). Dé vraag luidt: wie wordt de opvolgster van die bijzonder mooie bruine merrie: de zevenjarige Noëlla van het Keiberghof van Eric Verwilst uit Deinze?

Hengsten

Honderd merries en vijftien hengsten. En om kampioen te worden moet de hengst dus minimaal zes jaar zijn. Dit kampioenschap is voor oudere hengsten de uitgelezen kans om de titel te pakken. We zijn benieuwd.

Loten

Vorig jaar waren er vier loten van drie merries. Deze keer zijn het er zeven. Twee jaar geleden won het prachtige vosse lot van familie Henckens, vorig jaar ging de titel naar de drie zelfgefokte merries van Marnix De Brabander. En deze keer? Wie weet?

Kampioenschap aangespannen

Op zaterdag 9 december vanaf 14 uur is er in paleis 1 het Belgisch kampioenschap aangespannen en bereden trekpaard. Meer en meer gaan trekpaarden in de koets en worden ze bereden. Als je ziet hoeveel liefhebbers er met trekpaarden op uit trekken en heel veel vreugde beleven aan hun hobby, dan is dat hoopgevend voor de trekpaardenliefhebberij. De deelname aan dit kampioenschap stijgt van jaar tot jaar.

Beste trotteur

Voor de zesde keer organiseert Landbouwleven de wedstrijd voor de beste trotteur of voor degene die het best een trekpaard in de ring kan voorstellen. Dit zijn de vijf trotteurs die deze wedstrijd al hebben gewonnen: 1. Nic Van Dender, 2. Maarten Camerlinck, 3. Koen Zwaenepoel, 4. Ignaece Imschoot en 5. Patrick Vinck. De bekendmaking zal gebeuren tussen de kampioenschappen voor merries en hengsten.

B.L.

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken