Startpagina Tuin

Rabarber: een zure plant voor zoete bereidingen

In mijn jeugdjaren stond in elke tuin een rabarberplant. Veel plaats en aandacht had de plant niet nodig. Een zonnig hoekje in de moestuin of de border volstond om jaar na jaar een ruime hoeveelheid stelen te kunnen oogsten. Om vers van te snoepen of om te verwerken in de keuken tot confituur of moes.

De eerste vermelding van rabarber werd teruggevonden in Chinese geschriften die dateren van 2700 voor Christus. Rabarber werd er oorspronkelijk geteeld omwille van de medische eigenschappen van de wortel, waaruit men een krachtig purgeermiddel kon winnen. De oorspronkelijke soorten Rheum palmatum en Rheum officinale worden nu nog steeds aangeplantomwille van hun wortel, om te verwerken tot laxeermiddel. Hoe rabarber in Europa is terechtgekomen, is niet geheel...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Het belang van de onderstam bij het kiezen van de juiste fruitboom

Tuin De meeste planten die in de natuur voorkomen, planten zich voort door middel van zaad. Dat doen ook de meeste bomen. Denk aan de pluizige zaden van de schietwilg, die zich in het voorjaar gewillig laten meedrijven met de wind, of aan de vlier die zijn zaden verpakt in een smakelijke bes, om ze zo te laten verspreiden door gulzige vogels. Komen deze zaden op een vruchtbare plaats terecht, dan kiemen ze en groeien ze uit tot een volwaardige boom.
Meer artikelen bekijken