Startpagina Tuin

Rabarber: een zure plant voor zoete bereidingen

In mijn jeugdjaren stond in elke tuin een rabarberplant. Veel plaats en aandacht had de plant niet nodig. Een zonnig hoekje in de moestuin of de border volstond om jaar na jaar een ruime hoeveelheid stelen te kunnen oogsten. Om vers van te snoepen of om te verwerken in de keuken tot confituur of moes.

De eerste vermelding van rabarber werd teruggevonden in Chinese geschriften die dateren van 2700 voor Christus. Rabarber werd er oorspronkelijk geteeld omwille van de medische eigenschappen van de wortel, waaruit men een krachtig purgeermiddel kon winnen. De oorspronkelijke soorten Rheum palmatum en Rheum officinale worden nu nog steeds aangeplantomwille van hun wortel, om te verwerken tot laxeermiddel. Hoe rabarber in Europa is terechtgekomen, is niet geheel...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Laurierkers: voor elk wat wils dankzij de sortimentsvernieuwing

Tuin “Altijdgroene planten met een leerachtig blad. De donkere kleur van de stijve struik geeft ons een duistere stemming. Eeuwig groen, vredig groen. Een plant van de begraafplaatsen.” De schrijver van bovenstaand citaat liep in 1629 duidelijk niet hoog op met de laurierkers. Vandaag wordt de laurierkers vooral gewaardeerd wegens haar unieke eigenschappen als haagplant. Bovendien zorgt vernieuwing binnen het sortiment ervoor dat er meer keuze komt in groeiwijze, bladvorm en -kleur en desgewenst een rijke bloei.
Meer artikelen bekijken