Startpagina Bedrijfsnieuws

Rauch actualiseert zijn aanbod en onthult ‘zijn’ toekomst van bemesting

Ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag, die eind 2021 werd gevierd, voegt de Duitse fabrikant Rauch verschillende nieuwe producten toe aan zijn catalogus. Sommige van deze producten zijn een weerspiegeling van wat volgens hem de toekomst van bemesting zou kunnen zijn. Deze producten worden allemaal gekenmerkt door één sleutelwoord: precisie.

Leestijd : 4 min

Rauch is sinds 1921 aanwezig op de landbouwmachinemarkt en specialiseerde zich in de bouw en verkoop van kunstmeststrooiers. Dit leidde tot verschillende prijswinnende innovaties.

Het resultaat van de inspanningen van onderzoek en ontwikkeling werd onlangs gepresenteerd aan de internationale landbouwpers. Bij Rauch leeft steeds de wens om de precisie van minerale bemesting verder te vergroten. Deze doelstelling is volkomen logisch in een context van milieubescherming, maar ook gezien de aanzienlijke prijsstijgingen die minerale meststoffen momenteel ondergaan.

Rauch Axis, precisie door EMC en Axmat Duo

Op het niveau van de ‘klassieke’ kunstmestverdelers werkte Rauch aan de Axis. Sinds enkele jaren is hij uitgerust met het EMC (elektronische massacontrole) doseersysteem. Fouten tijdens het strooien door een slechte meststoffenkwaliteit worden door dit systeem gedetecteerd en verholpen om een homogene meststoffenverdeling over het perceel te waarborgen. De Axmat Duo-techniek is er later bijgekomen om de verdeling links/rechts goed op te volgen.

EMC en Axmat Duo kunnen worden aangevuld met VariSpread Pro. Deze technologie past het strooibeeld automatisch aan in stappen van 1 m volgens de veldcontouren, dankzij gps-sturing. Het maakt het ook mogelijk om de dosering sectie per sectie te wijzigen.

Aero GT, meststoffen verdelen via de lucht

Voor een nog preciezere bemesting (de juiste dosis, op de juiste plaats, aldus Rauch), wijst de fabrikant naar zijn getrokken pneumatische strooier Aero GT 60.1, met een inhoud van 6.300 l voor een werkbreedte van 36 m.

Dit model heeft een boom waarop 30 verdelers zitten met een onderlinge afstand van 1,20 m. De meststof wordt via een luchtstroom vanuit de tank naar de boom en dus de verdelers gebracht. Voor een precieze toepassing is de boom opgedeeld in 6 secties van elk 6 m en heeft elke sectie zijn eigen doseerunit aangesloten op 5 verdeeldoppen.

De boom van de Aero GT is uitgerust met 2 sensoren, zodat hij parallel blijft met de bodem.
De boom van de Aero GT is uitgerust met 2 sensoren, zodat hij parallel blijft met de bodem. - Foto: JV

Volgens de fabrikant heeft deze manier van meststoffen strooien meerdere voordelen. Ten eerste wordt de afstand die de kunstmestkorrel aflegt tussen de verdeler op de boom en de grond verkleind. Dat zou helpen om deze zo dicht mogelijk bij de plant te plaatsen. De impact van de wind zou veel minder voelbaar zijn. Kantstrooien zou ook nauwkeuriger zijn, omdat de boom de contouren van het veld precies kan volgen. Ten slotte zouden hellingen geen invloed hebben op de dosering/verdeling.

De 6 secties van de boom worden bestuurd door gps met dosismodulatie. Volgens Rauch heeft een pneumatische strooier de beste techniek om zo precies mogelijk meststoffen te gaan strooien. Ze erkennen dat dit de duurste oplossing is ten opzichte van de klassieke schijvenstrooier. Wel kan deze om met goedkopere, onregelmatiger samengestelde en dus niet homogene meststoffenmengelingen.

Weldra in gedragen versie

Het concept van voorgaande getrokken pneumatische meststoffenstrooier gaat Rauch nu met de Aero 32.1 in gedragen uitvoering uitbrengen. De voordelen blijven behouden. Op een boom staan bij deze versie 24 verdelers gegroepeerd in 4 secties. De inhoud van de meststoffenbak bedraagt 1.900 l en kan met verhogen uitgebreid worden tot 3.200 l.

De gedragen Aero 32.1 is er in eerste fase in 27, 28 en 30 m. Andere werkbreedtes volgen nog.
De gedragen Aero 32.1 is er in eerste fase in 27, 28 en 30 m. Andere werkbreedtes volgen nog. - Foto: JV

In een eerste fase zullen modellen met een werkbreedte van 27, 28 of 30 m worden uitgebracht. Later volgen uitvoeringen met 18, 21 of 24 m werkbreedte.

DeePot 25.1

Met de DeePot 25.1 toont Rauch een nieuwe bemestingsmethode. “Kunstmest die in slechte omstandigheden wordt gegeven, draagt onvoldoende bij en is in tegendeel zelfs slecht voor het leefmilieu. Daarom hebben we de DeePot 25.1 ontwikkeld, die de meststoffen aflegt dicht bij de plantenwortels”, aldus de fabrikant.

De Deepot 25.1 brengt de meststof aan in de bodem en vermindert zo het verlies.
De Deepot 25.1 brengt de meststof aan in de bodem en vermindert zo het verlies. - Foto: Rauch

Deze meststoffenverdeler heeft een tank van 2.000 l (of 3.000 l in optie) en heeft een balk waaraan meerdere extra platte kouters zijn gemonteerd. Vier tot 6 van dergelijke elementen zijn mogelijk met een onderlinge rijafstand van 75 cm, 1m of 1,5 m volgens de teelt die bemest moet worden. De tanden openen de bodem tot op een diepte van 25 cm, alwaar ze de meststoffen gaan afleggen die via een luchtstroom worden aangevoerd. Na de meststoffeninjectie sluiten 2 schijven per element de gemaakte voor. Verlies aan meststoffen onder gasvorm wordt hiermee dus enorm gereduceerd.

Op de vraag of 25 cm niet te diep is, antwoordt Rauch dat het wortelstelsel sowieso naar meststoffen zoekt en zich probleemloos tot deze diepte ontwikkelt. Rauch gelooft er ook in dat deze nieuwe techniek ervoor zorgt dat het wortelstelsel ook dieper water kan zoeken en zo beter droogteperiodes kan ondervangen. Volgens de fabrikant zorgt deze bemestingstechniek voor een toename van de wortelmassa met 60%.

Meststoffen verdelen aan de perceelsrand en op hellingen wordt met de DeePot 25.1 enorm vergemakkelijkt. Er kunnen zelfs minder meststoffen gebruikt worden. De fabrikant meent dat deze machine ook beter oogt om meststoffen te verdelen in de nabijheid van bewoning en ander publiek.

Jérémy Vandegoor

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken