Startpagina Bedrijfsnieuws

Bij de proefhoeve van Certis Belchim: onkruidbestrijding doordacht uitvoeren

Het wordt jaar na jaar belangrijker om de onkruidbestrijding doordacht aan te pakken. Zowel in groenten, als in de typische akkerbouwgewassen aardappel en maïs, biedt Certis Belchim oplossingen.

Leestijd : 4 min

Dit jaar kwam het gewasbeschermingsbedrijf Belchim al in de media met het grote nieuws dat ze fuseerden met Certis Europe. Dat is een goede zaak volgens Product Marketing Specialist Maud Buggenhout : “Op die manier worden de productgamma’s uit 2 sectoren die complementair zijn, samengevoegd, namelijk de akkerbouw en de glastuinbouw. De fusie is al in orde voor het VK, op het eind van het jaar is dit het geval voor België”, klinkt het.

Op het veld kon je er alvast niet naast kijken. Gehuld in blauwe shirts met het nieuwe logo van Certis Belchim werden mensen rondgeleid door de proeven in groenten, aardappelen en maïs. “Maar er is nog zo veel meer te zien. Het terrein van de proefhoeve telt 13 ha, en proeven in meer dan 40 teelten”, geeft ze nog mee.

Tijdens het proefveldbezoek werd alvast gefocust op de onkruidbestrijding. “Er vallen steeds meer middelen weg, maar de probleemonkruiden moeten wel worden aangepakt. Het komt nu aan op een meer doordachte inzet van middelen.

Lentagran 45 WP in groenten

Voor groenten is het wegvallen van de actieve stof bromoxynil een uitdaging. Onkruidbestrijding in groenten zoals uien, prei, asperges en kolen wordt meer en meer een opgave. “Als de onkruiden groot zijn, is het moeilijk om die goed te kunnen aanpakken”, vertelt technische adviseur Fons Medaer. Certis Belchim schuift daarom Lentagran 45 WP naar voor als oplossing. Dit is een contactmiddel op basis van pyridaat. Het is geschikt voor de bestrijding van eenjarige breedbladige onkruiden, zoals doornappel en melganzenvoet.

Het is wel belangrijk om de handleiding goed te volgen. De onkruiden moeten aangepakt worden als ze klein zijn. Omdat het een contactherbicide is, moet er voldoende water gebruikt worden. “Minstens 400 l/ha is het advies. Lees ook het etiket voor de juiste dosis van Lentagran 45 WP, want dat is afhankelijk van het gewas. Herhaal de behandeling, ten vroegste 5 dagen na de eerste toepassing. We raden eigenlijk 7 dagen aan.” Medaer geeft ten slotte nog mee dat de behandeling het best gebeurt op een droog gewas, en dat de waslaag dus het best voldoende dik is. “Wacht na regenval dus 2 à 3 dagen om Lentagran 45 WP toe te passen.”

Knolcyperus in maïs

Knolcyperus is een moeilijk te bestrijden onkruid in vele teelten. De knolletjes overleven in de grond, en kunnen bovendien gemakkelijk van het ene naar het andere perceel worden getransporteerd via bijvoorbeeld de banden van de tractor. “Pas als ze kiemen en opgroeien kunnen ze worden aangepakt. Door de bladeren weg te doen, put je de knolletjes uit”, vertelt Medaer. Het probleem is dat knolcyperus niet in knol-, bol- en wortelgewassen kan worden aangepakt. “Enkel in maïs en gras zou je het dus echt kunnen afdoden.”

Om knolcyperus af te doden kan Temsa SC (mesotrione) worden ingezet. Certis Belchim raadt echter aan om dit te combineren met Onyx (pyridaat). “De resultaten zijn heel wat beter bij deze mix”, laat Medaer zien in de proef. Als je hieraan bovendien nog een olie toevoegt, zoals Actirob of Tipo, bereik je nog het beste resultaat. “De combinatie met olie kan best met een onderbladbespuiting worden toegepast. Deze mengeling is anders te hard voor de maïs”, geeft hij nog mee. Ook hier is het advies om te behandelen met minstens 400 l/ha water.

Oplossingen voor aardappel

Ook doornappel is een probleemonkruid en staat op de IPM-checklist. In de proefvelden bewees het bodemmiddel Proman (metobromuron) alleen al zijn goede werking op een heel breed spectrum aan onkruiden. Toch bleef doornappel hiertegen deels bestand. Technisch adviseur David Dermaut: “We raden aan om Proman in combinatie met metribuzin en clomazone in vooropkomst toe te passen aan de juiste dosis en later het contactherbicide Gozai (pyraflufenethyl) tegen de opkomst aan in te zetten om nieuwe kiemers van doornappel aan te pakken.”

Voor pootgoed werd dan weer het middel Flim aangehaald. Dit is pootgoedontsmetting – een fungicide – die efficiënt werkt tegen zowel zilverschurft en rhizoctonia. Dit komt omdat dit middel de actieve stoffen flutolanil (uit Monarch) en imazalil (uit Diabolo) combineert in één product. “Dit loont voor het gebruiksgemak.”

Metarex One

Het dochterbedrijf van Certis Belchim, Protex, kwam op de proefvelden ook in de focus te staan met het nieuwe product Metarex One. Het gaat om een slakkenkorrel, met 2,5% metaldehyde als actieve stof. Dit zou een goed alternatief zijn, aangezien de erkenningen van producten met een hogere concentratie aan metaldehyde onder druk staan. Metarex One zou dan nog wel kunnen. “Het bevat minder actieve stof, maar het geeft wel hetzelfde resultaat”, vertelt Buggenhout.

De slakkenkorrel zou met elk type strooier kunnen worden verdeeld tot 24 m breedte en is in veel teelten erkend, zoals in groenten en de belangrijkste akkerbouwgewassen. Het is ook bestand tegen regen en schimmels.

Biociden

Vorig jaar meldde Belchim bovendien actief te zijn in de groenvoorzieningssector. Op de proefhoeve werd daarom de werking van zowel het biocide Enclean als het herbicide Katoun Gold getoond. Beide producten zijn gemaakt op basis van pelargonzuur, een actieve stof van plantaardige oorsprong. Enclean is een contactmiddel dat groene aanslag aanpakt op verharde oppervlakten. Het kan toegepast worden op onder andere inox, hout en steen, en bij droog weer bij veel licht. Na 2 dagen is het resultaat al merkbaar.

Katoun Gold kan ook rond het bedrijf gebruikt worden op onbeteelde terreinen. Afhankelijk van de onkruiden kan het gebruikt worden met andere middelen. Aangeraden wordt om het toe te passen bij droog weer en met een concentratie van 8-10%. Het voordeel is dat het geen nawerking heeft. Na behandeling kan de bodem wel gebruikt worden voor planten.

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken