Startpagina Agribex

Nieuwigheden dierlijke sector: één Gouden Hoef en 4 Zilveren Hoeven

Voor deze editie werden 18 innovaties in de dierlijke sector ingediend. De vakjury bekroonde hieruit één gouden laureaat en 4 zilveren.

Leestijd : 3 min

In onderstaand overzicht geven we een beknopte omschrijving van deze nieuwigheden. Je kan ze tijdens de beurs gaan bekijken bij de betreffende standhouders.

Ammoniaksensor

E.M.S. won met de NH3 Analyzer van MacView de Gouden Hoef. Deze betrouwbare ammoniaksensor werd ontwikkeld op basis van optische technologie, waarmee ammoniak in de moeilijke omstandigheden van de veehouderij kan worden gemeten. De sensoren zijn getest en waren bestand tegen de ruige stalomstandigheden. In tegenstelling tot elektrochemische sensoren vertoonden ze geen permanente schade. Ze bieden dus een antwoord op de nadelen van traditionele sensortechnologieën (selectiviteit, levensduur, nauwkeurigheid, functionele veiligheid, prijs). De nieuwe ammoniaksensor kan worden geplaatst in rundvee-, pluimvee- en varkensstallen.

MacView werd winnaar van de Gouden Hoef met de NH3 Analyzer voor ammoniakmetingen.
MacView werd winnaar van de Gouden Hoef met de NH3 Analyzer voor ammoniakmetingen. - Foto: MacView

Efficiënt verwijderen van koorden en netten

Het gepatenteerde V-Cut-systeem op de Sigmastroblazers van Emily – dat ook werd voorgesteld tijdens de MecanicShow op Libramont – laat toe om mechanisch de koorden en netten van ronde en vierkante balen door te snijden. Hierdoor kan men deze gemakkelijker en veiliger verwijderen. Het knippen van de touwen, met 2 messen die hydraulisch worden aangedreven, gebeurt via een bedieningspost op de rechterkant van de machine. Met één knop worden de touwen geknipt, met de andere gaat de laaddeur open of dicht. De V-Cut-messen zijn volledig geïntegreerd in de laaddeur. De gebruiker hoeft enkel nog de stukken touw of net verzamelen na het doorknippen. Dat lukt gemakkelijk vermits het touw onderaan de balen wordt doorgesneden.

Het V-Cut-systeem op de Sigmastroblazers van Emily laat toe om mechanisch de koorden en netten van ronde en vierkante balen door te snijden.
Het V-Cut-systeem op de Sigmastroblazers van Emily laat toe om mechanisch de koorden en netten van ronde en vierkante balen door te snijden. - Foto: Emily

Melkstel met verwisselbare cartridge

Het DeLaval Evanza-melkstel is het eerste melkstel dat een eenvoudig verwisselbare cartridge gebruikt in plaats van een standaardtepelvoering. Het melkstel is uitgevoerd met vernieuwde Top-Flow-technologie. Een gemakkelijke bajonetaansluiting op de korte melkslang zorgt voor een eenvoudige snelle verbinding tussen de melkklauw en tepelbeker. Het nieuwe DeLaval Evanza-melkstel brengt substantiële verbeteringen in melkprestaties zowel als dierenwelzijn, service, ergonomie en betrouwbaarheid.

Het DeLaval Evanza-melkstel beschikt over een eenvoudig verwisselbare cartridge in plaats van een standaardtepelvoering.
Het DeLaval Evanza-melkstel beschikt over een eenvoudig verwisselbare cartridge in plaats van een standaardtepelvoering. - Foto: DeLaval

Stroblazer met 2 ventilatoren

Bij gebruik van een klassieke stroverdeler heeft de chauffeur geen zicht op de machine én geen zicht in de machine om het stro te verwerken. VDW had al een kleine, lichte stroblazer die geschikt is voor knikladers en schrankladers, maar die machine bleef nog vrij hoog. Slecht zicht zorgt soms voor gevaarlijke situaties. VDW loste dit op door één ventilator met grote diameter te vervangen door 2 kleinere ventilatoren naast elkaar. Dit beperkt de hoogte. De 2 ventilatoren draaien naar elkaar toe zodat het stro in het midden naar buiten geblazen wordt via een draaibare uitblaaspijp. Dit komt ook de totale breedte van de machine én de veiligheid ten goede. Een octrooi is in aanvraag.

Buitenmelker heruitgevonden

Met de ontwikkeling van de Revolution buitenmelker draaimelkstal van Fullwood Packo werd de buitenmelker heruitgevonden. De draaistal kenmerkt zich vooral door het comfort voor dier en melker. De unieke ‘indexerende schouderrail’ laat toe om de draaistal perfect af te stellen op de veestapel. Kleinere koeien worden meer naar achteren, richting melker, geduwd. Hierdoor verloopt het melken comfortabeler. De schouderrail maakt het ook mogelijk om het dier van het platform te geleiden bij de afstap, zodat de capaciteit van de draaistal verhoogd. Met dit nieuwe concept wordt bovendien de bovenkant van de uier minder afgeklemd waardoor de koe beter wordt uitgemolken. Het resultaat is een uiterst efficiënte, veilige melkomgeving en een winstgevender melkveebedrijf.

De Revolution Buitenmelker heeft een indexerende schouderrail, waardoor kleinere koeien naar achteren worden geduwd.
De Revolution Buitenmelker heeft een indexerende schouderrail, waardoor kleinere koeien naar achteren worden geduwd. - Foto: Fullwood

Anne Vandenbosch

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken