Startpagina Agribex

Brussels Livestock Show op Agribex

Er breekt een nieuw tijdperk aan voor het veeteeltgebeuren op Agribex. Organisator Brussels Livestock Show heeft immers heel wat vernieuwingen in petto. De fans van de traditionele prijskampen hebben echter niets te vrezen. De vertrouwde klassiekers zoals de kampioenschappen voor melkvee en Belgische trekpaarden blijven op het programma staan. Zij worden aangevuld met enkele hedendaagse, verfrissende events, zoals de Brussels Free Jumping Stars en de Ovinpiades voor jonge schapenhouders.

Leestijd : 5 min

In de loop van 2018 werd aangekondigd dat Brussels Livestock Show samen met Fedagrim een nieuw, hedendaags concept uitwerkte voor het veeluik van de grootste landbouwbeurs van België. Daarmee werden eerdere geruchten dat de aanwezigheid van vee op de beurs op de tocht zouden staan, gelogenstraft. Het gebeuren krijgt wel een verjongingskuur. Dat bleek onder andere al uit de nieuwe campagneslogan #WeLoveLivestock, die rechtstreeks refereert aan de social media cultuur. De organisatie breidt bovendien uit naar de schapenhouderij, een activiteit die vooral hobbymatig maar daarmee niet minder serieus wordt beoefend.

Een Brussels Livestock Show zonder prijskampen is ondenkbaar, aldus de organisatie achter Agribex. Competitie drijft de verbetering in de sector aan.
Een Brussels Livestock Show zonder prijskampen is ondenkbaar, aldus de organisatie achter Agribex. Competitie drijft de verbetering in de sector aan. - Foto: LBL

Belang van prijskampen

Ondanks de aankomende vernieuwingen, wil Brussels Livestock Show in geen geval raken aan de prijskampen. Competitie is immers een beloning en aanjager voor topprestaties. De absolute top helpt de sector als geheel stappen te zetten. De prijskampen zijn bovendien al jaren een vaste waarde, een traditie, en dat zal wat de organisatie betreft ook zo blijven. Voorzitter van Brussels Livestock Show Jean Devillers: “Enorm veel fokkers beschouwen de nationale titel nog steeds als dé ultieme erkenning. Daarom kennen de veecompetities op Agribex hun gelijke niet in België.”

Runderen

Op woensdag 4 december is de prijskamp van de beste Belgisch Witblauwe dieren uit Vlaanderen en Wallonië. Om 10.00 uur betreden de eerste dieren de piste. Zij zullen worden beoordeeld door de deskundige juryleden. Vanuit Vlaanderen zijn 21 dieren voor deze prijskamp opgegeven en Bart Willems uit Sint-Joris-Winge is als Vlaams jurylid afgevaardigd. Tegen 18.00 uur zullen de kampioenen bekend worden gemaakt.

Op vrijdag 6 december vinden de prijskampen voor de Blue Mixte en Holstein dieren plaats. De Belgisch Witblauwe Mixte prijskamp vangt om 10.00 uur aan. Om 10.40 uur betreden de eerste Holsteindieren de piste. In de voormiddag zullen alle Belgisch Witblauwe Mixte en de ongekalfde Holsteindieren in twee pistes worden gekeurd. In de namiddag komen de gekalfde Holsteindieren aan bod.

Als jurylid In de Holsteinprijskamp zal Manfred Uhrig uit Duitsland optreden. Het is een jurylid met de nodige internationale ervaring. Samen met zijn zus heeft hij vlak bij Frankfurt een melkveebedrijf met hoogwaardige Holstein- en Jersey-dieren, waarmee zij regelmatig aan de Duitse shows deelnemen. Vanuit Vlaanderen zijn ruim 70 dieren aangemeld en vanuit Wallonië ruim 50.

Vier categorieën

Op het programma van deze nationale prijskamp staan rubrieken voor vier categorieën dieren. Eerst zijn er de ongekalfde vaarzen van 6 tot 24 maanden, die in de voormiddag worden gekeurd. In de namiddag volgt eerst de groep met gekalfde vaarzen. Zij hebben één keer gekalfd op een maximale leeftijd van 32 maanden. Daarna volgen de jonge koeien tot vijf jaar oud, die minimum twee maal gekalfd hebben. Het programma wordt afgesloten met de volwassen koeien vanaf vijf jaar.

Telkens stoten de eerste twee dieren per reeks door naar het kampioenschap. Daarin is er ook een bekroning voor de mooiste uier bij de gekalfde vaarzen, jonge koeien en volwassen koeien. Ook is er een bekroning voor de beste roodbonte koe en de aanduiding van algemeen kampioene Brussels Livestock Show 2019. Tevens is er de Beauty & Utility prijs. Deze wordt toegekend aan de koe met hoogste 305-dagen productie (kg vet en eiwit productie) van alle 1a’s en 1b’s uit de rubrieken. Tenslotte wordt de beste deelnemer in de bloemetjes gezet.

De inschrijving voor de Belgische kampioenschappen is inmiddels gesloten. Naast deze prijskampen zullen er van meerdere lokale Vlaamse rassen dieren tentoongesteld worden aan het publiek.

Brussels Free Jumping Stars

Op 7 december keren de sportpaarden terug naar het landbouwsalon. Dan strijden 2- en 3-jarige beloften voor de Brussels Free Jumping Stars-trofee. Deze wedstrijd vrijspringen wordt georganiseerd in samenwerking met AHECS en staat open voor alle erkende stamboeken voor springpaarden.

Ovinpiades

Ondertussen verbreedt de organisatie competitie. Tijdens de editie van 2019 zal je op Brussels Livestock Show ook kunnen genieten van twee volledig nieuwe competities in de schapenhouderij. Zo zal op 5 december het Nationaal Kampioenschap Schapen plaatsvinden. Dezelfde dag wordt ook een regionale finale van de Ovinpiades voor jonge schaaphouders georganiseerd. Dit evenement test de vaardigheden van jongeren tussen 16 en 24 jaar oud in verschillende subdisciplines van het schapenhouden, zoals hoefverzorging, conditiescores en ramkeuze.. De finalisten stromen bovendien door naar de finales van de Ovinpiades des Jeunes Bergers op het prestigieuze Salon International de L’agriculture in Parijs.

Sterk aanvullend programma

Het competitieprogramma is natuurlijk ook nog maar het topje van de ijsberg. Brussels Livestock Show wil de eigentijdse, vooruitstrevende landbouwer in de watten leggen. Het competitieprogramma zal daarom aangevuld worden met inspirerende demonstraties en infosessies rond innovatie, verduurzaming en communicatie in de veeteeltsector. Die zullen georganiseerd worden aan de Livestock Bar, de locatie bij uitstek op de vernieuwde veeteeltbeurs, waar exposanten en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten.

Bezoekers zullen bovendien ook kennis kunnen maken met het nieuwe initiatief #WeLoveLocal, een beurs-in-de-beurs rond de korte keten. “Brussel ligt niet alleen centraal in België. Ruim 1 miljoen mensen bevinden zich op wandel- of metroafstand van Brussels Expo. Verschillenden onder hen zijn op zoek naar lokale, lekkere, kwaliteitsvolle voedingsproducten en die gaan we tonen. Op #Welovelocal kunnen landbouwbedrijven hun producten vermarkten. Maar we gaan hen ook informeren over mogelijkheden, tendensen, leveranciers,…”, aldus Secretaris van Brussels Livestock Show, Ignace Lootvoet.

Partnership met Fedagrim

Ten slotte kondigde de organisatie enkele structurele wijzigingen aan. De naam ‘Vereniging voor de Inrichting van de Algemene Veeprijskampen’ behoort vanaf nu tot de verleden tijd en werd ingewisseld voor het meer hedendaags klinkende ‘Brussels Livestock Show’. Daarnaast wordt bekeken of een modernere structuur eventueel de deur kan openzetten voor commerciële organisaties en toeleveranciers. Bovendien verhuist de administratieve zetel naar de kantoren van Fedagrim, dat Agribex organiseert.

“40 jaar lang was Brussels Livestock Show de belangrijkste exposant op ons landbouwsalon. Vandaag zijn we nauwe partners, zowel financieel als praktisch. We kunnen ons helemaal vinden in het ambitieuze maar realistische plan dat we vandaag samen voorstellen”, aldus Johan Colpaert, voorzitter van Fedagrim. “Op Agribex kan de drukbezette landbouwer in één klap alle nodige info vergaren om van zijn of haar bedrijf een trendsetter te maken met het oog op een duurzame toekomst. #Welovelivestock en #Welovelocal zullen hier optimaal aan bijdragen.”

Zie voor het volledige programma: https://www.brusselslivestockshow.be/nl/home

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken